Asigurarea obligatorie a locuintelor nu va aduce profit companiilor de profil


Data: 18.12.2006

Mii de vieti omenesti, 14.000 de apartamente si pagube totale de peste 2 miliarde de euro - acesta este bilantul estimat de Ministerul Administratiei si Internelor in cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 pe scara Richter.


Pagubele ar putea fi acoperite de PAID SA, adica de societatea care va administra sumele incasate de la populatie, drept prime de asigurare obligatorie, spune Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Conditia ar fi ca dezastrul sa intarzie... cateva zeci de ani de la intrarea in vigoare a legii. Calculele oficiale arata ca PAID (Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor) va incasa, anual, circa 130 de milioane de euro din asigurarea obligatorie a celor 8,5 milioane de locuinte din tara (inclusiv casele de vacanta, locuintele de protocol, de serviciu si sociale).

Mai putin de 30 de milioane de euro se vor achita, in medie anuala, drept despagubiri. Diferenta de peste 100 de milioane de euro/an va lua calea strainatatii, intrand in conturile catorva firme internationale de reasigurare, de unde se vor intoarce in cazul producerii unor pagube ce nu vor putea fi suportate de PAID.

Media anuala a cheltuielilor guvernamentale pentru sustinerea zonelor afectate de calamitati naturale si ajutorarea populatiei din zonele respective se cifreaza la 6 milioane de euro, pentru perioada 2000 - 2006. Varful de sarcina s-a consemnat in ultimii doi ani, cand pagubele au crescut si sumele alocate au depasit de circa 3 ori media de 6 milioane de euro.Pe de alta parte, este de asteptat ca sumele ce vor fi cheltuite de PAID, in acelasi scop (al compensarii efectelor dezastrelor), sa fie de circa patru ori mai mari. De pilda, anul trecut s-ar fi acordat despagubiri de circa 75 de milioane de euro.

Calculul tine cont de faptul ca peste 5.000 de familii si-au pierdut gospodariile, in 2005, in urma unor dezastre naturale. Despagubirea prevazuta in proiectul legii de asigurare obligatorie a locuintelor este de 10.000 de euro pentru locuintele de tip B, construite din materiale nerezistente, respectiv 20.000 de euro pentru locuintele de tip A, cu structura din beton armat sau metal. Circa 60% dintre locuinte sunt de tip B. Pentru acestea, valoarea politei de asigurare este de 10 euro - 35 de lei noi. Pentru locuintele de tip A, polita va costa 20 de euro. O zecime din aceste sume (1, respectiv 2 euro) va intra in contul firmelor de asigurare, drept comisioane. In total, 13 milioane de euro, anual. Cu toate acestea, oficialul MAI este convins ca asigurarea obligatorie a locuintelor nu va genera profit direct pentru firmele implicate.

"In primii ani, nici nu isi vor acoperi costurile de operare. Asigurarea obligatorie va fi, insa, o excelenta oportunitate pentru asiguratori de a-si prezenta produsele si de a atrage noi clienti. Asadar, profitul va veni din faptul ca multi vor incheia asigurari suplimentare, facultative si vor incheia si alte tipuri de asigurari, cum ar fi cele de viata." Daca un seism puternic sau o alta calamitate cu efecte comparabile se va produce curand dupa intrarea in vigoare a legii propuse de MAI, despagubirile vor fi acoperite prin imprumuturi pe care Guvernul le va contracta pentru PAID.

Sursa: www.gandul.info

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor