Asiguratorii nu vor mai crea confuzii intre asigurarile de locuinta


Data: 25.07.2012

La doi ani de la lansarea asigurarilor obligatorii de locuinta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obliga pe asiguratori sa informeze corect proprietarii de locuinte cu privire la tipul si caracteristicile politei pe care acestia o incheie.

Atitudinea se ia pentru a elimina confuziile intre polita obligatorie - PAD, emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si cea facultativa.

Asadar, CSA a stabilit in mod ferm ca:

- se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte a denumirii "PAD" sau sintagme derivate din aceasta, termenul "obligatorie" sau termeni similari, precum si a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuintelor" sau sintagme similare;

- societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea nr.260/2008 si normele emise in aplicarea acestora (ex.: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite).

Conform prevederilor legii, PAID gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren.

In cadrul asigurarilor facultative a locuintelor sunt acoperite urmatoarele riscuri de baza: incendiu, trasnet, explozia, caderea de corpuri pe locuinta asigurata.

In functie de tipul de asigurare facultativa contractat se mai pot adauga, optional si alte tipuri de riscuri: cutremur, riscuri atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.), alunecari si/sau prabusiri de teren, apa de conducta si refularea acesteia, coliziunea cu autovehiculele si vandalismul, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor si al elementelor constructive, avariile centralelor termice.

"Principalele deosebiri tin de riscurile cuprinse in asigurare si de pretul produselor. Dar - ceea ce este foarte important: polita PAD preia in asigurare orice locuinta din Romania, indiferent de zona in care este construita, cu exceptia cladirilor incluse in clasa I de risc seismic, in timp ce, in cazul produselor facultative, societatile de asigurari pot accepta sau nu preluarea in asigurare a unei locuinte, in functie de zona in care aceasta este amplasata", a spus Catrinel Frincu, director Directia Comunicare si Relatii cu Mass-Media a CSA, pentru Ziare.com.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor