Banca centrala a scos 2,14 miliarde lei din piata bancilor


Data: 10.10.2006

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,141 miliarde lei (609,93 milioane euro) de la 16 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat dealerul Bancpost Cristina Iacob. `Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 2,142 miliarde lei, in depozite la o luna si le ofera celor 16 banci participante la licitatie o dobanda fixa de 8,75% pe an, ceea ce arata ca BNR a atras in medie cate 134 milioane lei de la fiecare banca participanta. Miercuri va reveni in piata un depozit de 1,25 miliarde lei atras de BNR in urma cu o luna`, a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Dealerul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Cristian Parvulescu, a declarat ca suma atrasa de BNR la licitatia de luni se incadra in asteptarile sale.

`Suma atrasa de BNR este substantiala dar cred ca au mai ramas bani in piata de la cei care au lichiditati pe termen mai scurt. Depozitul la o luna care va ajunge miercuri la scadenta nu ar trebui sa influenteze piata pentru ca bancile l-au luat in calcul, inclusiv la licitatia de astazi`, a spus Parvulescu.

Bancile au ramas, totusi, precaute in imobilizarea lichiditatilor pe termen mai lung ca urmare a incertitudinii ridicate de conditiile de lichiditate. Lichiditatea in exces este, de asemenea, rezultatul interesului scazut pe care il arata investitorii straini pentru instrumentele swap din piata valutara.

Cei care au lichiditati pe termen mai lung le pot plasa in certificatele de depozit cu scadenta la trei luni pentru care BNR va organiza o licitatie in a doua parte a acestei saptamani.

`Piata se asteapta ca dobanda medie pe care o va acorda BNR la licitatia din aceasta saptamana pentru certificatele de depozit sa fie asemanatoare cu cea pe care o practica la depozitele la o luna, de 8,75% pe an. In conditiile in care luna trecuta dobanda medie la aceste depozite a fost de 8,65% pe an, e posibil ca in aceasta saptamana, dobanda medie sa fie in jur de 8,70% pe an`, a mai spus Parvulescu.

Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5102 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,31% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, cand cursul era de 3,5212 lei/euro.

`Dobanzile din piata monetara au scazut pana la 8,0-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) de la 8,25-8,75% pe an cat erau in cursul diminetii, ca urmare a sterilizarii substantiale efectuate de BNR in comparatie cu depozitul ce va avea scadenta in aceasta saptamana`, a mai spus Citu.

BNR a afisat, luni, o medie a dobanzilor overnight de 8,11% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,86% pe an, respectiv cu 0,03 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

La sfarsitul acestei luni e posibil sa aiba loc miscari mai mari ale dobanzilor, in conditiile in care sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii este urmat de platile trimestriale catre bugetul de stat.

`Intre 20-23 octombrie e posibil ca dobanzile sa fie mai mici pentru ca bancile vor dori sa isi pastreze lichiditatea pentru constituirea rezervelor, iar dupa 24 probabil ca dobanzile vor creste peste 9% pe an ca urmare a nevoii mari de lei pentru efectuarea platilor trimestriale catre bugetul de stat`, a declarat, recent dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.

Sursa: www.banknews.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor