BANCA NATIONALA TINE INTR-UN DEPOZIT PLASAT LA O BANCA DIN STRAINATATE 61 DE TONE DIN REZERVA DE AUR


Data: 13.08.2007

BNR pastreaza aproape 60% din rezerva de aur peste hotare, sub forma unui depozit extern. Banca centrala avea la sfarsitul anului trecut plasat un depozit extern de aproximativ 61 de tone de aur, care valora 3,21 miliarde de lei (950 de milioane de euro), potrivit situatiilor financiare pe 2006. Intregul stoc de aur monetar al BNR era de 103,55 tone de aur si valora la pretul din decembrie 5,43 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro). BNR nu mentioneaza in raportul sau banca la care a fost plasat depozitul extern.

In raportul pe 2005 este consemnat un depozit extern de aproximativ 61 de tone de aur constituit la Banca Angliei.

La sfarsitul lui 2005 BNR detinea depozite externe de aur si la Nova Scotia si Fortis Bank Bruxelles. In ultimii doi ani banca centrala si-a redus treptat plasamentele de aur la banci straine. Fata de sfarsitul anului trecut, cand avea un singur depozit extern, in decembrie 2004 BNR avea aur depozitat la cinci banci (Banca Angliei, Nova Scotia, Fortis Bank Bruxelles, Barclays si Morgan Stanley).

Potrivit raportului pe anul trecut, banca centrala mai detine lingouri de aur in forma standard in valoare de 1,46 de miliarde de lei (433 de milioane de euro) si aur monetar valorand 755 de milioane de lei (224 de milioane de euro).

Potrivit situatiilor financiare, BNR a inregistrat anul trecut pierderi de 291 de mii de lei din operatiunile cu metale pretioase, cu 35% mai mici decat in 2005.

`Cheltuielile din operatiuni cu metale pretioase au fost determinate de diferentele nefavorabile dintre pretul de piata si costul mediu la lichidarea depozitelor externe, de taxele de depozitare platite pentru cantitatea de aur aflata in depozitul extern (aproximativ 61 de tone), precum si de taxele de expertizare a metalelor pretioase aflate in Tezaurul Central`, consemneaza BNR in Raportul Anual.

Rezerva totala de aur a BNR era la sfarsitul anului trecut de 104,7 tone, cu 137 de kilograme mai putin decat in decembrie 2005. Scaderea a avut loc ca urmare a procesului de restituire.

Potrivit raportului BNR pe anul 2006, in perioada 1 ianuarie 1990 - 30 aprilie 2007 au fost restituite persoanelor fizice 2.686,6 kilograme de aur. Banca centrala a restituit 811 kilograme de aur fin, 216 kilograme sub forma de monede, aproape 480 de kilograme sub forma de bijuterii si aproape 116 kilograme ca aur dentar.

Potrivit legii, persoanele fizice si juridice pot solicita restituirea obiectelor din metale pretioase si pietre pretioase confiscate de regimul comunist pana la sfarsitul anului 2009.


BNR noteaza ca la sfarsitul anului 2006 se aflau pe rolul instantelor de judecata, in vederea solutionarii, inca 3260 de procese de restituire a metalelor pretioase. Numai in primele patru luni ale anului 2007 BNR a primit 1.092 de scrisori care urmeaza sa se constituie in actiuni de revendicare si 163 de hotarari de restituire. In cazul in care obiectele revendicate nu mai exista in patrimoniul BNR, persoanele indreptatite primesc o despagubire in bani.


BNR nu a mai achizitionat aur in ultimii ani, pentru a-si reintregi rezerva.

Pe pietele internationale pretul aurului a inregistrat cresteri importante in ultimele luni, fiind vazut de investitori ca un activ sigur, preferat in perioadele cu volatilitate ridicata.

BNR a preferat sa isi majoreze rezervele internationale prin componenta de rezerve valutare. In cadrul plasamentelor externe, BNR a mizat anul trecut pe depozitele la termen, care au ajuns in premiera sa depaseasca detinerile de titluri de valoare.

Un articol de: Liviu Chiru

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor