Bancherii autohtoni nu se tem de concurenta straina si catalogheaza posibilitatea ca romanii sa poata lua, de la 1 ianuarie, credite de consum la dobanzi de doua ori mai mici decat cele din tara ca fiind `ipotetica`. Nici posibilitatea ca institutiile de credit straine sa activeze in tara fara avizul BNR, doar pe baza unei notificari adresate acesteia, nu este vazuta ca o amenintare, cu toate ca BNR apreciaza cresterea concurentei, iar analistii vad o migrare in masa a romanilor spre serviciile mai ieftine ale bancilor straine.
Optimismul majoritatii bancherilor autohtoni se bazeaza pe faptul ca bancilor care nu sunt prezente in Romania le va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil, intr-o prima perioada, sa evalueze bonitatea clientilor autohtoni care solicita un imprumut direct de la o banca aflata la mii de kilometri distanta. `Pentru bancile straine, un client din Romania reprezinta o necunoscuta totala`, a declarat, pentru Adevarul, Bogdan Baltazar, fost presedinte de banca. El spune ca, oricum, bancile straine au acordat clientilor romani, prin intermediul filialelor din Romania, credite de 4 miliarde de euro si ca pentru societatile financiare care nu au birouri aici nu este o misiune usoara sau ieftina sa se impuna pe piata.
Si Florin Catu, economistul-sef al ING Bank, declara ca imprumuturile de la banci de prin Europa `se pot lua de catre romani, posibilitate care va ramane insa doar in teorie pentru cea mai mare parte a populatiei`. Teoretic, este posibil sa creasca nivelul imprumuturilor luate de romani de la bancile straine. Practic insa, `nu cred ca va fi asa de usor, pentru ca acestea trebuie sa evalueze bonitatea si activele solicitantilor romani`, spune oficialul ING. El a precizat ca si celor care locuiesc in Luxemburg le este foarte greu sa contracteze un imprumut dintr-o tara vecina, precum Franta.
`Bancile straine evalueaza riscul ca si noi`, spune Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania, care estimeaza ca un segment foarte restrans de romani - de ordinul miilor - ar putea indeplini conditiile pentru a lua un credit din afara. Dar `a lua un credit cu dobanzi mai mici nu este totul`. Aceasta pentru ca, spune Ionut Patrahau, `una este sa lucrezi cu o retea de 300 de unitati, cu o agentie langa tine, unde sa obtii consultanta si toate informatiile pe care le vrei si alta este sa corespondezi cu cineva la mare distanta de casa.
Concurenta poate veni din tarile limitrofe
Si Mihail Bogza are aceasta parere, spunand ca `proximitatea este ceea ce conteaza cel mai mult, pentru cei care vor sa ia un credit de consum. `Este prea complicat si prea scump pentru cei care vor astfel de produse de la banci din afara tarii`, spune Bogza, care admite ca o oarecare competitie poate veni de la banci bulgaresti sau unguresti, care-si pot deschide birouri la Giurgiu sau in alte localitati de pe granita.
Nici perspectiva concurentei masive venite din partea bancilor comerciale de credit ipotecar, a cooperativelor de credit sau societatilor de leasing inregistrate si autorizate intr-o tara UE care isi vor deschide birouri in Romania doar pe baza unei simple notificari a BNR nu este vazuta ca o amenintare reala. `Cine a impiedicat bancile straine sa vina pana acum in Romania?`, se intreaba Bogdan Baltazar, care nu vede o crestere masiva a concurentei pe piata serviciilor financiare, de vreme ce sistemul bancar autohton este deja controlat de catre bancile straine. Aceasta este si pozitia presedintelui Bancpost, Mihail Bogza:
`Faptul ca banci straine autorizate in tara-mama isi vor putea deschide birouri in Romania doar cu notificarea BNR nu va avea un impact foarte puternic asupra mediului bancar, din doua motive. In primul rand, bancile care au dorit sa fie prezente in Romania au venit deja pe piata in ultimii ani, iar in tari precum Cehia sau Slovacia - care au aderat la UE in 2004 - nu s-au deschis un numar foarte mare de sucursale straine`.
BNR estimeaza cresterea calitatii serviciilor
Oficialii BNR declara ca se asteapta la o crestere a presiunii concurentiale venite din partea institutiilor de credit straine. `Modificarile aduse legii bancare de proiectul Legii privind adecvarea capitalului institutiilor de credit vor duce la o crestere a competitiei si a calitatii serviciilor oferite, precum si la simplificarea relatiei client-banca`, ne-a declarat Mugur stet, director de comunicare in BNR.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...