Bancile cu cota mica de piata au angajati mai profitabili decat greii sistemului bancar


Data: 25.10.2006

Cei din urma vor fi cei dintai - celebrul dicton biblic pare sa functioneze cel putin partial si pe segmentul bancar, unde o parte dintre bancile cu cote de piata foarte mici ii intrec la profitabilitatea pe angajat pe `greii` sistemului bancar. Cei mai profitabili angajati din bancile romanesti se dovedesc a fi cei ai ING Bank, desi datele pe care le-am obtinut corespund rezultatelor definitive pe 2005.

La ING Romania, fiecare angajat are un `aport` la profit de cate 21.000 de euro. Pe locul doi ii gasim pe salariatii HVB Tiriac, care au contribuit fiecare la profitul institutiei cu peste 17.000 de euro, pe primele 6 luni ale lui 2006. `Argintul` profitabilitatii/angajat si-l adjudeca Alpha Bank, unde angajatii au contribuit in medie, cu cate 16.700 de euro la profitul companiei. Abia locul IV este ocupat de BRD, a doua banca dupa cota de piata, unde profitul/angajat este de circa 15.600 de euro. BCR se afla numai pe locul cinci, cu un profit pe angajat de aproape 15.000 de euro in topul profitabilitatii. Desi dupa activele de care dispune, dar si dupa cota de piata, BCR este de departe pe locul intai, banca detinand o treime din totalul sistemului bancar, numarul mare de angajati o coboara in topul profitului pe angajat.

Locul sase e ocupat de salariatii Bancii Transilvania, care au contribuit fiecare cu cate 4608 euro la profitul bancii, iar pe locul sapte se afla CEC, ai carui angajati au `produs` fiecare circa 4545 euro, profit curat. De mentionat ca reprezentantii bancii ABN AMRO, cea de-a zecea din sistemul bancar, au refuzat sa ofere orice rezultate ale bancii, motivand ca politica institutiei nu permite decat comunicarea acestor informatii catre BNR, nu si catre media.

Clasamentul este insa intr-o dinamica continua, pana la finele acestui an, fiind foarte posibil sa asistam la modificari ale primelor locuri.

In cazul HVB Tiriac, unificarea cu Unicredit si propulsarea pe locul trei in sistemul bancar al noii entitati va crea mari probleme competitorilor, cunoscut fiind faptul ca, atat Dan Pascariu, cat si Rasvan Radu (seful Unicredit) sunt bancheri care isi joaca foarte bine sansa in fata concurentei. Francezii de la BRD explica locul modest din topul profitabilitatii prin investitiile mari facute in acest an. BRD a alocat o mare parte din resurse pentru deschiderea a circa 200 de noi unitati, dar si angajarii a inca 1000 de oameni. Aceste operatii au afectat indicatorii financiari pentru anul in curs si probabil si pe cei din 2007. De altfel, Patrik Gelin, presedintele BRD, a recunoscut ca respectivele cheltuieli din acest an au pus presiune pe profit, iar rezultatele se vor vedea abia in 2008.

In cazul BCR, se asteapta ca noul management sa isi puna amprenta pe eficienta angajatilor, iar cea mai mare banca din Romania sa-si imbunatateasca consistent acest indicator. Ca dinamica a indicatorului profit/angajat, cel mai bine sta CEC, ca efect al concedierilor care au avut loc. Potrivit presedintelui CEC, am putea asista in continuare la o usoara reducere a numarului salariatilor, ca si la extinderea unor activitati pe care CEC nu a mizat suficient. Acestea ar trebui sa aduca bancii un raport mai bun intre profit si numarul de angajati, fiind foarte probabil ca CEC sa-si conserve pozitia din clasament.
Un articol de : Dan Popa

Sursa:
Gandul

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor