BNR a obtinut in primele cinci luni un profit operational de 413 mil. lei (123 mil. euro), dupa ce aceeasi perioada a anului trecut adusese pierderi de 414,5 mil. lei. Pe tot anul trecut, BNR a inregistrat o pierdere de 4,33 miliarde de lei (echivalentul a 1,23 miliarde de euro), cu 41% mai mare decat cea din 2005, potrivit raportului anual pe 2006. Cumulat, banca centrala a inregistrat pierderi in exercitiile financiare din ultimii doi ani in suma totala de 6,6 miliarde lei, potrivit raportului anual publicat la sfarsitul saptamanii trecute. BNR a obtinut anul trecut venituri de 2,76 de miliarde de lei si a avut cheltuieli de 7,09 miliarde de lei.
BNR are un capital social de 30 de milioane de lei, statul fiind unic actionar. Pierderile bancii se acopera din contul special de reevaluare, rezervele statuare si profiturile viitoare, arata raportul anual al BNR.
Potrivit BNR, 11% din pierderea financiara a anului trecut provine din activitatea operationala a bancii centrale, avand ca obiectiv fundamental asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor. Restul de 89% din pierderea din 2006 a fost generata de influente exogene, provenite din aprecierea accentuata la data de 31 decembrie 2006 a monedei nationale fata de cursul de evaluare a soldului net valutar al BNR. In 2005, pierderile operationale au reprezentat jumatate din rezultatul financiar, restul fiind generat de influenta aprecierii leului.
Activele totale ale bancii centrale se situau la sfarsitul anului trecut la 93,87 miliarde de lei, fata de 72,26 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior. Pana in 2004 BNR putea sa acopere pierderile operationale din reevaluarea activelor, beneficiind astfel de deprecierea cursului.
Pierderea operationala a BNR s-a redus anul trecut cu 68%, la 490,69 milioane de lei.
`Diminuarea semnificativa a pierderii operationale a Bancii Nationale a Romaniei in anul 2006 fata de anul anterior se datoreaza, in principal, reducerii pierderii rezultate din operatiunile de politica monetara si cresterii concomitente, in mod semnificativ, a profitului din operatiunile de administrare a rezervelor internationale`, se arata in raport.
Banca centrala a reusit sa dubleze anul trecut profitul operational generat de administrarea rezervelor internationale, care a urcat la 1,65 miliarde de lei, comparativ cu 809,67 milioane de lei in 2005.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...