Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Valentin Ionescu, a anuntat ca Ministerul Economiei va lista pe Bursa 9,84% din pachetul de 20,64% de actiuni pe care statul le detine la OMV Petrom la finalul lui mai-inceputul lui iunie.
Potrivit lui Valentin Ionescu, listarea pachetului pe care statul il detine la Petrom inseamna un plus de lichiditate cu care BVB nu s-a mai confruntat.
"Pentru BVB, acest pachet de lichiditate inseamna un plus de lichiditate de aproximativ 500 de milioane de euro, daca luam in calcul cat inseamna 10% din Petrom la pretul de piata, o lichiditate cu care BVB nu s-a intalnit. Dupa listarea Fondului Proprietatea, ar fi a doua ca lichiditate la listare", a precizat Ionescu.
Acesta a spus ca este important cum va alege Ministerul Economiei sa distribuie acest pachet.
"Este important faptul cum Ministerul Economiei va alege sa distribuie acest pachet. E foarte important sa nu ajunga doar in mana unor clienti institutionali, ci macar o treime sa fie distribuita catre clientii de retail, astfel incat sa avem un numar mare de clienti la BVB. Toata lumea va avea de castigat, nu numai piata de capital, ci si statul din tranzactiile care vor genera profituri", a mentionat directorul general al BVB.
Valentin Ionescu a mai precizat ca urmatoarele pe lista sunt Transelectrica si Transgaz.
"Urmeaza Transelectrica, pentru care a fost selectat adviserul legal. Urmeaza ca dupa incheierea intermediarului pentru Petrom sa fie selectat intermediarul pentru Transelectrica. Cel tarziu in toamna vom vedea Transelectrica la bursa, iar catre sfarsitul anului vom vedea Transgaz", a adaugat Ionescu.
Guvernul a aprobat in august 2010 un set de hotarari privind vanzarea unor participatii minore ale statului la OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica si Transgaz pe piata de capital. Astfel, vor fi vandute 9,84% din pachetul de 20,64% de actiuni pe care statul le detine la OMV Petrom si pachete de cate 15% din actiunile detinute de stat la Transgaz, Romgaz si Transelectrica. Statul isi va mentine statutul de actionar majoritar in cazul Transgaz si Transelectrica si de actionar semnificativ in cazul OMV Petrom.
Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV.
Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
In anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Inainte de Dobanzi si Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 16 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie.
Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
Sursa: Ziare.com
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...