Cardul de sanatate amputeaza vanzarile asiguratorilor


Data: 10.01.2007

Pana anul trecut, nici un roman nu putea trece granita fara a prezenta o asigurare medicala. Companiile care vand astfel de produse si-au vazut afacerile inflorind in ultimii ani, dar sunt nevoite acum sa caute noi nise de piata pentru a supravietui.


Aderarea nu aduce numai vesti bune. Primii care incep sa o simta pe pielea lor sunt asiguratorii specializati in polite de asistenta medicala in strainatate. Daca pana acum acestea erau obligatorii, dupa 1 ianuarie, cu un simplu card poti demonstra ca esti asigurat, prin intermediul statului roman, in toata Uniunea Europeana si chiar in Elvetia. O afacere de zece milioane de euro pe an isi vede viitorul in culori sumbre daca nu va reusi sa ii retina macar pe clientii cu venituri ridicate.

Impulsionate de traficul de calatori in afara tarii, asigurarile medicale pentru calatorii in strainatate au reusit cresteri anuale de 50-60%. Totusi, cea mai mare parte a turistilor romani considerau incheierea unei astfel de polite o simpla formalitate pentru a trece frontiera. Cum obligatia a disparut, se asteapta ca vanzarile sa scada dramatic. `Incasarile asiguratorilor se vor diminua cu pana la 50%, fata de 2006, dupa introducerea cardului european. Multa lume va asocia cele doua produse ca fiind complementare si va refuza incheierea politei de calatorie in strainatate. Singura solutie este mediatizarea diferentelor dintre cele doua asigurari`, crede Gheorghe Grad, directorul companiei de brokeraj SRBA. El sustine ca avantajele asigurarii private sunt net superioare, costurile spitalizarii fiind, spre exemplu, acoperite integral.

Diferenta se simte, insa, si in buzunar. Pentru cardul european de sanatate, asiguratii din sistemul de stat trebuie sa plateasca putin peste doi lei. Pentru aceeasi perioada - sase luni - o asigurare privata cu o suma asigurata de 5.000 de euro costa in jur de 55 de lei, adica de peste 25 de ori mai mult.

Pentru a combate un posibil trend de scadere a vanzarilor, asiguratorii se vor repozitiona pe segmentul premium de clienti, care prefera sa plateasca ceva mai mult pentru o asigurare privata decat sa stea la coada pentru cardul european. Livia Dragomir, director la Allianz-Tiriac, spune ca acoperirea suplimentara oferita de politele private va face ca introducerea cardului de sanatate sa nu afecteze toti asiguratorii. `Crestere va fi in viitorul nu prea indepartat, dar doar pentru companiile care vor da dovada de imaginatie in reproiectarea produsului`, crede Andrei Gluvacov, CEO Adviser Asitrans.

Pentru liderul pietei de travel insurance, RAI Asigurari, cea mai mare pondere o au clientii cu sejururi de circa 15 zile, care calatoresc prin agentiile de turism de mai multe ori pe an. `Acestora le este mult mai accesibil sa incheie o asigurare de calatorie la agentii, odata cu pachetul de servicii turistice. Alternativa ar fi sa astepte la CNAS, sa depuna cereri, sa completeze formulare, pentru un card valabil numai sase luni`, arata Iuliana Trica, director Asigurari Medicale la RAI. Compania sa detine aproape 40% din piata de profil, acest tip de asigurari constituind peste jumatate din portofoliul sau de produse.

Afectata intr-o masura asemanatoare de scaderea vanzarilor risca sa fie si cea de-a treia companie din piata, City Insurance, cu un portofoliu constituit in proportie de 96% din travel insurance. Societatea vinde insa, pe langa polite medicale, si asigurari de bagaje, de exemplu. Un turist poate combina, astfel, cardul european de sanatate cu o asigurare de asistenta turistica. In acest fel isi acopera, suplimentar, riscurile ce tin de sanatate, dar si cele privind pierderea bagajelor sau anularea concediului. City Insurance emite chiar carduri de asistenta in calatorii, valabile pe intregul an, cu sume asigurate de pana la 70.000 de euro.

`Vom avea grija ca asiguratii nostri sa fie bine informati despre utilitatea politelor medicale private. Avem in plan si lansarea unor produse noi, mult mai complexe`, spune Alin Anastasiu, director in cadrul Generali. O campanie de informare a clientilor despre posibilele consecinte ale renuntarii la o asigurare privata a fost demarata inca de anul trecut de Asitrans, care detine circa 10% din piata. In primele noua luni din 2006, firma avea vanzari de 0,7 milioane de euro pe acest segment, in crestere cu 76% fata de perioada similara din 2005.

Intre timp, insa, interesul pentru cardul european de sanatate emis de autoritatile statului a depasit asteptarile si da fiori reci asiguratorilor privati. Sute de cereri au fost depuse inca din primele zile ale anului, iar Casa de Asigurari de Sanatate din Bucuresti a fost nevoita chiar sa-si prelungeasca programul de lucru.  

Pesimism

`Cu certitudine va exista o diminuare a vanzarilor in primele luni ale anului, estimata de noi la circa 50%. Odata cu cresterea gradului de informare, situatia va reveni la normal. `

Andrei Gluvacov, CEO Adviser Asitrans

Limitari in cazul cardului european

- Cardul este valabil doar in Spatiul Economic European, plus Elvetia, in timp ce asigurarea privata - in toata lumea.

- Cardul este limitat la servicii medicale de urgenta, in conditiile din tara respectiva, uneori numai la clinici de stat. In unele tari, asiguratii suporta si ei o parte din costul spitalizarii si al interventiilor medicale. Asigurarea privata acopera inclusiv cheltuielile medicale realizate in sistemul privat, cele aferente repatrierii sanitare, toate cheltuielile de spitalizare si ofera asistenta non-stop asiguratului.

- Cardul poate fi obtinut doar de persoanele care au achitate la zi contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate.

- In anumite state membre, un posesor de card ar putea fi nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand sa recupereze banii din Romania.

- Cardul european de sanatate costa 2,166 lei si va fi emis de casele de asigurari de sanatate in termen de sapte zile lucratoare de la solicitare.

- Nici Cardul European, nici asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate nu sunt obligatorii pentru iesirea din tara.

Sursa: www.capital.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor