Nu toate bancile ofera clientilor un orizont clar privind nivelul de dobanda pe care-l vor achita pentru un imprumut. Mai ales in cazul creditelor cu dobanda fixa pe primii ani, produse care vor putea fi scumpite de banca dupa bunul plac atunci cand dobanda devine variabila. Factorii de referinta nu sunt la vedere sau prestabiliti la semnarea contractului de credit. Nicolae Olteanu, Director Marketing la Emporiki Bank Romania vorbeste deschis ... despre aceasta practica a bancilor intr-un interviu acordat publicatiei electronice BankingNews.
Interviu cu Nicolae Olteanu, Director Marketing Emporiki Bank Romania
Despre lipsa de transparenta a bancilor si efectele majorarii dobanzii de referinta asupra creditelor.
- Domnule director Nicolae Olteanu, care este strategia Emporiki Bank pentru perioada imediat urmatoare?
- Strategia noastra este canalizata pe segmentul de retail. Este clar ca in sistemul bancar romanesc batalia se da pe piata de retail si nu putem neglija acest sector. Elementul prin care ne vom creste cota de piata este transparenta. Noi dam un orizont clar clientilor referitor la costul creditului pe o perioada de 25 - 30 de ani, cat este produsul respectiv. Aceasta transparenta nu caracterizeaza toate bancile prezente in Romania.
Ele au pentru o perioada de un an de zile o dobanda clar stabilita, urmand ca din al doilea an dobanda sa fie influentata de factorii de variabilitatea. Este la indemana lor sa foloseasca acele elemente variabile si sa puna, incepand cu al doilea an, dobanzi dupa bunul plac.
- Care sunt metodele practicate de banci privind lipsa de transparenta?
- Exista o impartire a costului creditului intre dobanzi si comisioane, in scopul de a mari suma pe care imprumutatii pot s-o acceada. Aceasta dobanda este fixa pentru un an de zile si este in jur de 9 - 9,5% pentru creditele in lei, plus comision (un palier in care ne incadram si noi), insa incepand cu al doilea an unele banci nu mai spun ceea ce se intampla. Acea dobanda efectiva care este specifica creditelor de consum se calculeaza numai pentru un an de zile. Practic, si aici poti influenta piata pentru ca o determini pe un an de zile, iar anul urmator daca vei creste dobanda sau vei veni cu alte costuri, poti spune ca persoana imprumutata nu a fost informata de la inceput. Obligativitatea, conform legii, este de a se determina dobanda pe cel putin un an de zile, lucru care se intampla. Cu toate acestea, exista spatiu de manevra in netransparenta.
- Avand in vedere majorarea dobanzii de referinta de catre BNR, care vor fi efectele?
- Este clar ca vom asista la o ajustare a ratelor dobanzii, a costurilor pentru creditele in lei, pentru ca bancile nu pot sa finanteze sub costurile pe care le au. Probabil au o pierdere asumata pentru un an de zile, urmand ca incepand cu al doilea an sa-si ajusteze dobanzile pentru a face si profit.
- In aceste conditii, considerati ca numarul creditelor se va reduce?
- Probabil bancile mizeaza pe faptul ca vor prinde cota de piata prin politica agresiva din primul an si pe urma costul de iesire pentru client (ca sa-si refinateze creditul in alta parte) va fi destul de ridicat, astfel incat sa nu-l tenteze sa se mute la o alta banca. Din punctul nostru de vedere, pe termen lung este o strategie perdanta. Noi am preferat sa mergem pe lucruri clare de la inceput. Acordam credit cu dobanda fixa si pe 25 de ani, avand o clauza de evolutie adversa in piata. Acea clauza spune clar ce se intampla in cazul in care piata evolueaza in sens defavorabil bancii si defineste ce fel de dobanda va aplica banca in acel caz. De exemplu, banca noastra va aplica BUBOR plus 2%. Este o dobanda destul de rezonabila in contextul in care BUBORUL pe termen lung va scadea si se va alinia spre dobanzile de baza practicate in Europa (Euribor, Libor).
- Ce produse si servicii pregateste Emporiki Bank?
- Ne gandim la imbunatatirea produselor pe care le avem pentru IMM-uri, la crearea unor credite punte pe temen scurt, si chiar la produse specifice investitiilor in piata de capital, pe piata bursiera, care sa prevada tranzactii in marja, in functie de cum va evalua cadrul legislativ pe Bursa de Valori Bucuresti. Oricum pot fi facute tranzactii in marja pe bursa de la Sibiu.
- Ce dobanzi platesc cei care se imprumuta de la Emporiki pentru a-si achizitiona o casa?
- Momentan, noi oferim credite de nevoi personale, garantate cu ipoteca, la un cost de 9,5% cu o clauza de evolutie adversa in piata. Nu ne putem permite sa venim cu elemente de netransparenta, sa cream cel mai bun produs din piata valabil pentru
un an de zile, ca apoi sa apelam la elemente de ajustare dovedindu-ne astfel neseriozitatea. Avem un credit imobiliar de achizitie locuinte, constructie case, cumparare de teren, care este in aceleasi conditii de pret.
Nicoleta Margineanu
Sursa: www.bankingnews.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...