Creditele in franci elvetieni cu dobanzi mici raman apanajul OTP Bank


Data: 31.08.2006

Desi a trecut ceva timp de la introducerea, de catre OTP Bank, a creditului ipotecar in franci elvetieni cu o dobanda fixa in primii doi ani de 4,9 procente, cu mult sub celelalte dobanzi de pe piata, bancile concurente intarzie sa lanseze si ele credite in CHF. Acum, banca ungara acorda si credite de nevoi personale in moneda elvetiana, cu dobanzi mai mici decat cele in lei sau euro. OTP Bank spune ca ofera aceasta alternativa de creditare in franci elvetieni intrucat aceasta moneda are deja traditie in activitatea de creditare desfasurata in celelalte tari europene, prezentind avantaje din punct de vedere al stabilitatii si al costurilor.

In ideea de a va prezenta informatii cat mai exacte despre oferta bancii OTP privind creditele pentru nevoi personale am mers la una din sucursalele bancii unde consilierul cu care am discutat mi-a dat lamuririle necesare in legatura cu ofertele bancii.

Dupa o asteptare relativ lunga, intr-un cadru spatios, primitor si care prezinta un anumit grad de confort termic prin prezenta sistemelor de ventilare pe care banca le are instalate, a venit si randul meu. Asteptarea s-a datorat faptului ca inca cinci persoane doreau sa solicite informatii aceluiasi consilier, la ora aceea fiind doar unul disponibil.

Distanta dintre locul de asteptare si birourile consilierilor este considerabila, astfel incat conversatia pe care potentialii clienti o au cu consilierii sa nu fie stanjenita in cazul unei eventuale aglomeratii, datele problemei in momentul conversatiei ramanand intre participantii la discutie, ceea ce confera o nota de discretie si confort.

Revenind la creditele de nevoi personale am aflat ca acesta poate fi de doua feluri, si anume: fara garantii sau cu garantie ipotecara.

Creditul pentru nevoi personale fara garantii

Obtinerea unui credit pentru nevoi personale fara garantii se poate face pentru o perioada de maxim 5 ani, iar suma maxima ce poate fi obtinuta este de 5.000 euro, cea minima fiind de 150 euro, conform spuselor consilierului.

Am solicitat acestuia un calcul orientativ pentru perioada maxima de creditare la un venit lunar de 1.500 RON, calcul ce mi-a fost prezentat in trei monede diferite (euro, lei si franci elvetieni), fiind intrebata initial daca doresc sa-mi fie prezentate datele in toate cele trei monede.

Astfel, in urma calculelor mi s-a spus ca la un venit de 1.500 RON pot obtine un credit in euro in valoare de 5.000 de euro, mai precis 4.700 in mana, motivul fiind comisionul de acordare de 5,9% care se retine din credit. Pentru scutirea eventualelor proceduri la obtinerea creditului, se opreste acest comision chiar din credit, dar rata se aplica la cei 5000 de euro.

Pentru acest credit (5.000 euro) trebuie sa platesc o dobanda de 10%, rata lunara fiind de 106 Euro.

Sumele maxime ale creditului si ratele mi-au fost furnizate in euro, indiferent de moneda in care se solicita creditul, pentru a compara mai usor valorile si pentru a avea o imagine de ansamblu care sa ma ajute. Trebuie precizat ca ratele lunare pot fi platite in RON, dar ele sunt calculate la moneda in care s-a facut creditul.

Creditul in CHF este cel mai ieftin

In urma graficului de rambursare ce mi-a fost pus la dispozitie in momentul in care am rugat consilierul sa mi-l ofere, aflu ca valoarea maxima in lei pe care o pot obtine pentru un credit in lei, cu un venit de 1.500 RON, este de 17.400 RON (echivalentul a 4.915 euro la cursul de 3,54 lei un euro) cu o dobanda anuala de 12,50% si cu o rata de 110 EURO (aproximativ 389 RON).

Pentru obtinerea unui credit in franci elvetieni (in valoare de 7.727 franci, la un curs de 2.2517 lei), acesta se calculeaza cu o dobanda de 8%, iar rata obtinuta pentru un credit este de 100 EURO pentru acelasi venit pentru care s-au calculat si celelalte valori.

Asadar, la un venit de 1.500 RON se pot obtine maxim 5.000 EURO din care se retin 5,9% comision de acordare, dobanzile fiind de 12,5% pentru un credit in lei, de 10% pentru un credit in EURO si de 8% pentru un credit in franci elvetieni.

Comparativ, ratele lunare sunt de 110 EURO pentru un credit in lei, 106 EURO pentru un credit in euro si 100 EURO pentru un credit in franci elvetieni, acesta avand, asadar, rata cea mai mica.
Conform graficului de rambursare, ratele sunt fixe pe toata perioada imprumutului.

La intrebarea ce fel de acte trebuie sa aduc pentru obtinerea unui astfel de credit, consiliera mi-a spus ca sunt necesare:
-adeverinta de venit;
-copie dupa cartea de munca (conforma cu originalul);
-factura de utilitati.

Imprumutul se acorda fara avans si fara girant, iar perioada in care se poate acorda solicitantului este in decurs de o saptamana.

Din informatiile ce se regasesc in pliantul de prezentare amintesc ca:
-se poate solicita credit daca varsta solicitantului este intre 19 si 65 de ani (la data rambursarii integrale a creditului);
-venitul lunar net minim trebuie sa fie de 350 RON pentru cererile individuale si 500 RON pentru cererile in comun (cu co-debitor);
-perioada de rambursare este intre 6 luni si 5 ani;
-este oferita asigurarea de viata gratuit pe perioada de creditare;
-se accepta o gama larga de venituri: salarii, pensii, castiguri provenite din activitati independente, cistiguri obtinute din drepturi de autor, comisioane si chirii.

Din aceeati sursa aflam ca OTP Bank ofera aceasta alternativa de creditare in franci elvetieni cu dobanda avantajoasa. Aceasta moneda, conform informatiilor din pliantul de prezentare, are deja traditie in activitatea de creditare desfasurata in celelalte tari europene, prezentind avantaje din punct de vedere al stabilitatii si al costurilor.

Creditul de nevoi personale cu garantie ipotecara

Cu acelasi consilier bancar am discutat si despre cealalta varianta de obtinere a unui credit de nevoi personale, cu garantie ipotecara.
In acest caz, perioada maxima de creditare este de maxim 15 ani iar suma ce poate fi imprumutata poate fi intre 5.000 si 75.000 EURO.

Din pliantul de prezentare aflam ca se poate solicita un credit daca ai intre 19 si 62 de ani (la data rambursarii integrale a creditului) si un venit lunar net de minim 350 RON pentru cererile individuale si 500 RON pentru cererile in comun (cu co-debitor).

Consilierul bancar mi-a spus ca actele necesare sunt aceleasi ca si la creditul de nevoi personale la care nu este necesara o garantie, dar in plus mai trebuie actele casei ce constituie garantia (contract de vanzare-cumparare, cadastru si intabulare).

Clientul care urmeaza sa beneficieze de un astfel de credit va mai avea niste cheltuieli de facut pentru intocmirea dosarului, conform spuselor consilierului:
-150 RON taxa de analiza de dosar;
-100 EURO taxa de evaluare a casei;
-asigurare pe casa (dupa efectuarea evaluarii acesteia), de 0,2% din valoarea evaluata a casei.

Nu trebuie sa mergeti la un birou de notar pentru a rezolva cu actele pentru inscrierea ipotecii. Acestea se vor rezolva cu notarul bancii in momentul intocmirii dosarului. In functie de suma creditului se calculeaza taxele notariale pentru contractul de ipoteca. Asigurarea pe casa si taxele notariale sunt platite separat.

La un venit de 1.500 RON se poate obtine un credit in euro in valoare de 12.500 EURO, pe o perioada maxima de creditare, adica 15 ani, cu dobanda de 9% si o rata de 120 EURO. La creditul in franci elvetieni (aproximativ 19.600 franci elevetieni), dobanda e de 7% iar rata-echivalentul a 113 euro.

Daca se opteaza pentru creditul in lei, se poate obtine o suma de cel mult 11.200 EURO, cu o dobanda de 11,5%, si cu o rata de 125 EURO (adica 450 RON).

Asadar, si in acest caz creditul in franci elvetieni este mai avantajos, avand o dobanda mai mica decat cel in lei sau euro.

La acestea se mai adauga un comision de acordare de 1,75%, calculat la valoarea creditului. Pentru plata anticipata se percepe un comision de 2,5%.

Creditul se poate obtine in cel mult o luna, a spus consiliera.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor