In premiera, toate costurile si comisioanele imprumutului se scad din bonitatea clientului. Ieri au intrat in vigoare noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei privind limitarea riscului de credit la imprumuturile acordate persoanelor fizice, care introduc in calculul angajamentelor lunare de plata - pe langa rata, dobanda si comisioane - si celelalte costuri care decurg din contract.
O alta noutate a normelor BNR vizeaza introducerea leasingului financiar in categoria creditelor de consum, institutiile financiare nebancare fiind obligate sa se supuna acelorasi reguli ca si bancile atunci cand acorda credite sau finanteaza prin leasing. Noua reglementare se inscrie in linia masurilor adoptate de banca centrala pentru stoparea cresterii explozive a sumelor imprumutate de romani, dar, dupa cum declara oficialii BNR, apetitul pentru imprumuturi nu poate fi stopat.
`Masura BNR vizeaza temperarea cresterii creditarii, si nu stoparea ei. Creditul va continua sa creasca, dar aceasta majorare nu va mai fi exploziva`, a declarat, pentru Adevarul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care spune ca se va consemna o usoara atenuare a creditarii.
`Vor continua sa fie date credite pentru case, vor continua sa fie date credite de consum si creditul, in general, va continua sa se dezvolte`, mai declara oficialul BNR. El recunoaste ca deja in
Cum va calculati capacitatea de plata
`Cel care solicita un credit, fie ca este o persoana, fie ca este o familie, va trebui sa faca, pentru a-si afla bonitatea, doua operatiuni de scadere. O prima operatiune - din salariul brut sau din venitul brut se scade impozitul si isi da netul unu. Din net unu se mai face o scadere. Se scad facturile la caldura, la lumina, alte impozite, cum sunt la casa, pe pamant, datorii si toate astea constituie o suma care se scade din net unu si ne da net doi. Abia aceasta suma, net doi, este suma pe care o ia in calcul banca atunci cand soliciti un credit si banca nu poate sa-si dea un credit care sa exprime o rata lunara plus dobanzile, plus comisioanele, care sa reprezinte mai mult de 35 la suta la un credit ipotecar`, a explicat consilierul guvernatorului bancii centrale.
Un articol de: Carmen Neacsu
Sursa: www.adevarulonline.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...