Creditul, mai accesibil cu verigheta


Data: 22.08.2006

Jurnalul National scrie despre importanta starii civile in scoringul realizat de banci solicitantilor de imprumuturi. `Familia ia credit mai usor`, titreaza publicatia, insa exista solutii si pentru cuplurile necasatorite. Gandul scrie ca IFN-urile au gasit solutii pentru ocolirea normelor Bancii Nationale ce lovesc in creditul doar cu buletinul: introducerea asigurarii de risc financiar, ce va scumpi acest tip de imprumut cu 1-2 procente. Ziarul Financiar noteaza ca, ramase fara lei, mai multe banci incearca atragerea banilor prin majorarea dobanzilor la depozite.

Majoritatea bancilor nu ofera produse persoanelor care doar traiesc impreuna, asa ca, noteaza Jurnalul National, `daca vrei sa beneficiezi de un credit imobiliar, este de preferat sa fii casatorit cu acte in regula`. De asemenea, pentru a obtine un credit scoring cat mai bun, este bine `sa nu iti schimbi prea des locul de munca, si, bineinteles, sa ai un salariu cat mai mare`.

In privinta starii civile a solicitantului, Junalul National noteaza ca majoritatea bancilor considera ca `esti mai responsabil daca esti casatorit`. Unele banci - precum Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau Alpha Bank -  nu iau in considerare acest criteriu in evaluarea clientilor. `In cazul solicitarii unui scoring pentru un credit Alpha Housing, consideram ca nu responsabilitatea este trasatura care determina obtinerea unui punctaj mai mare de catre o persoana casatorita fata de una necasatorita`, declara pentru Jurnalul Elena Nita, PR Officer la Alpha Bank Romania.

Acordarea de credit persoanelor necasatorite care traiesc impreuna este ingreunata chiar de normele BNR, care permit cumularea veniturilor doar in cazul in care este vorba despre membrii ai aceleeasi familii, precizeaza Jurnalul National. HVB Bank si Banca Tiriac ofera posibilitatea cumularii veniturilor a doi parteneri care traiesc impreuna, in vederea accesarii unui credit de locuinte. Singura conditie impusa, precizeaza Eliza Radu, director Departamentul Dezvoltare Produse de la HVB, `este ca cei doi parteneri sa fie coproprietari si imobilului finantat de banca`.

Desi unii se pregateau de inmormantare, `Creditul cu buletinul nu va disparea, dar se va scumpi cu 1-2%`, titreaza astazi Gandul. Normele BNR care vizeaza activitatea IFN-urilor prevad ca persoanele care doresc `credit doar cu buletinul` sa achite un avans de 25% sau sa aduca garantii, rata sa nu depaseasca 30% din veniturile familiei `dupa ce se achita toate cheltuielile familiei`, iar cei care au deja credite mari nu mai au voie sa se gireze reciproc. Publicatia subliniaza ca `institutiile financiare nebancare au gasit o alta 'portita' de fentare a legii - asigurarea contra riscului financiar`, care va inlocui garantiile impuse de normele BNR.

`Asigurarea de risc este o practica ce se inscrie in noile norme, fiind folosita ca alternativa de garantare a creditului`, declara pentru Gandul Dan Craciun, directorul Credex. `In medie, va pot spune ca o asemenea polita mai aduce costului total al creditului inca 1-2 la suta`, apreciaza surse din cadrul Allianz Tiriac. `Polita acopera riscul de nerambursare a creditului la termenul contractual, ca si alte riscuri ale bunurilor ce fac obiectul creditului`, explica Gandul.

Ziarul Financiar scrie ca masura din iunie a BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei isi arata coltii, lasand bancile fara lichiditati. In aceste conditii, `Bancile au nevoie de mai multi bani si ridica dobanzile la depozite`.

`De la inceputul lunii`, scrie ZF, `patru banci, de la banci de dimensiuni mici, cum sunt ProCredit Bank si Banca Carpatica, pana la nume importante pe piata de retail, BRD si Banca Transilvania, s-au vazut nevoite sa-si stimuleze clientii sa economiseasca mai mult`. Cele mai afectate insa de cresterea RMO au fost insa bancile mici, scrie ZF prezentand opinia analistilor pietei, acestea `fiind astfel nevoite sa se finanteze din piata, la costuri mari`.

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor