Creditul punte deschide drumul spre o casa noua


Data: 23.11.2006

Multi dintre cei care detin deja o locuinta in proprietate personala isi fac planuri pentru achizitionarea alteia. Fiecare viseaza la o locuinta mai spatioasa, amplasata intr-o zona mai buna, in apropierea unor mijloace de transport si a unor obiective de maxima importanta: gradinite, scoli, banci, parcuri si lista ar putea continua.

De obicei cu banii de pe vechea casa la care se mai adauga ceva economii se cumpara o locuinta noua. Putini sunt cei care au banii sa cumpere o noua locuinta, iar pe cea veche sa o vanda abia dupa aceea.

Ce se intampla insa intre cele doua momente? Unde locuiesc cei care vand si nu au norocul si banii necesari sa se mute imediat in noua casa?

Pentru astfel de situatii, bancile au dezvoltat creditul punte, un imprumut pe termen scurt care ofera posibilitatea cumpararii unei case noi pana la vanzarea celei vechi. Imprumutul se garanteaza cu locuinta veche la a carei vanzare se poate obtine mai mult decat valoarea la cat a fost evaluata intrucat pretul caselor nu bate nicidecum pasul pe loc.

Creditele punte de la BCR si BRD

Solutiile de finantare de acest tip se regasesc si in ofertele celor mai importante banci de pe piata romaneasca: BCR, respectiv BRD.
Daca BCR ofera de ceva vreme acest produs, BRD a inclus recent pe lista produselor sale creditul punte.
Creditul punte Extra/ Super BCR se acorda in RON, EUR sau USD, in timp ce la BRD, creditul punte poate fi contractat doar in RON si EUR.

Mai multe optiuni

BRD are prevazuta o perioada de creditare fixa, de 2 ani, in timp ce la BCR exista doua variante de creditare. Prima varianta il obliga pe proprietar sa vanda imobilul detinut si sa ramburseze creditul intr- singura transa. Imprumutul se acorda pe maximum 1 an in cazul cumpararii de imobile si pe o perioada dubla daca se intentioneaza construirea unei case. Cea de-a doua varianta prevede o finantare in proportie de 75%, avansul de 25% fiind platit vanzatorului din valorificarea vechii locuinte. Perioada de creditare ajunge in acest caz la 25 de ani pentru creditul in lei si la 20 de ani pentru creditul in valuta.
BRD ofera o finantare adaptata in functie de necesitatile financiare ale fiecarui client. Astfel poate acorda un imprumut de 75% din valoarea investitiei, clientul urmand sa completeze restul de 25% sau acorda finantare pentru avansul necesar contractarii unui credit imobiliar/ ipotecar.

Perioade de gratie

BCR acorda o perioada de gratie de 12 luni in cadrul termenului de rambursare, in timp ce perioada de gratie la BRD ajunge la 23 de luni, in acest interval platindu-se doar dobanda si comisioanele.

Dobanzi

BRD stabileste dobnzile in functie de indicii de referinta Bubor pentru lei si Euribor pentru EUR. La data de 13 noiembrie, dobanzile practicate erau de 7,08% la EUR si de 10,28% pentru imprumutul in lei.
BCR are mai multe tipuri de dobanzi pentru creditele in lei: fixe, variabile sau revizuibile, ale caror valori difera in functie de perioada de creditare. La creditele in valuta se regasesc doar dobanzile variabile. Dobanzile fixe la lei pe o perioada de contractare de 1 sau 2 ani sunt de 14%. Dobanzile variabile sunt de 15 % pentru maximum 1 an si de 16,5% pentru perioade mai mari, iar dobanzile revizuibile sunt de 12% pe maximum 1 an si de 12,5% pentru tot ce dapaseste 1 an. Dobanzile la valuta oscileaza intre 10% si 10,75%.

Avantaje

BCR ofera in mod gratuit asigurarea de viata pentru persoanele care au calitatea de imprumutat. BRD nu percepe niciun comision pentru rambursarea creditului in avans.
Documentatia creditului este simplificata de BCR pentru cei care au contractat deja credite imobiliare in ultimele 12 luni sau pentru cei care isi incaseaza salariul intr-un cont curent sau cont de card BCR.
BRD isi tenteaza clientii cu servicii complementare in care sunt incluse evaluarea imobilului si intermedierea incheierii politei de viata.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor