Cresterea ratei dobanzii a provocat tensiuni pe pietele financiare


Data: 31.07.2006

Un studiu recent al Coface precizeaza ca riscul corespunzator principalelor sectoare economice a suferit o redresare moderata, fiind imbunatatite ratingurile pentru sectorul chimic si al hartiei, de la B+ la A-. Ratingul pentru sectorul constructiilor si lucrarilor publice ramane neschimbat, in ciuda tendintelor regionale divergente.

Al doilea semestru a fost marcat de tensiuni profunde in pietele financiare, cu cresteri ale ratei dobanzii in Statele Unite, care au generat caderi bruste pe piata actiunilor si a preturilor la materiale prime in lunile mai si iunie. Aceste tensiuni au avut, totusi, impact limitat asupra diverselor sectoare economice, in timp ce cererea mondiala a ramas la un nivel ridicat, sustinuta de dinamismul Chinei, cat si de consolidarea cererii din Japonia si, intr-un grad mai redus, din Europa. Intre timp, se mentine posibilitatea unei incetiniri graduale in Statele Unite. Desi cresterea ratelor dobanzii va contribui la marirea cererii interne, mai ales in sectorul imobiliar, colapsul pare foarte improbabil, cu exceptia unui soc major.

In timp ce companiile din majoritatea tarilor vor trebui sa se multumeasca cu costuri financiare mai mari, multe dintre ele se bucura acum de lichiditati si oportunitati foarte bune de vanzari. Cu toate acestea, presiunea asupra rezervelor persista, iar scaderea spectaculoasa a pretului unor materii prime determina, in final, o recuperare la sfarsitul lui iunie. Economia se confrunta astfel cu preturi ridicate ale petrolului si bunurilor. Cererea globala dinamica ar putea crea, insa probleme in traducerea cresterilor costurilor in preturi.

In acest context, riscul mediu care corespunde principalelor sectoare economice s-a redresat moderat datorita imbunatatirii ratingului acordat sectorului chimic, ratingurile globale si europene crescand de la B+ la A-, si ratingului pozitiv acordat sectorului hartiei, printre cele trei ratinguri regionale pe lista de monitorizare pozitiva aflandu-se cel mondial la A-, cel pentru Europa, la B+ si cel pentru America de Nord, situat la A-.

Aceste doua sectoare continua sa beneficieze de pe urma cererii asiatice dinamice cu conditii economice imbunatatite in Europa. Restructurarea si, mai ales, reducerea capacitatii de productie in surplus ar trebui sa permita companiilor europene aa faca fata in mod mai eficient costurilor de productie din ce in ce mai ridicate. Trebuie remarcate tendintele regionale diferite care s-au resimtit in sectorul constructiilor si lucrarilor publice. Desi ratingul acordat sectorului constructiilor, B-, a fost stabil, componentele sale au suferit modificari, Statele Unite fiind evaluate descrescator, de la A la A-, iar ratingurile pentru Japonia si Europa Centrala fiind schimbate de la C+ la B- si, respectiv, de la B+ la A-.

Sectorul chimic are o piata infloritoare in ciuda costurilor ridicate de productie, ratingul global a acesteia cresand de la B+ la A-. Aceasta crestere este rezultatul imbunatatirii posibilitatilor de vanzari din Europa, unde ratingul regional al sectorului a fost schimbat de la B+ la A-, dar si cererii sporite in alte parti ale lumii. Aceasta cerere considerabila ar trebui sa determine, intr-o anumita masura, impactul preturilor din ce in ce mai mari ale hidrocarburilor asupra situatiei financiare a companiilor din sector, mai ales in alte industrii dependente.(...)

Mari grupuri chimice europene si americane continua sa se mute catre piete noi cu potential de crestere, in special Asia, sau chiar cu resurse semnificative de materiale prime, Orientul Apropiat si Mijlociu. In sectorul constructiilor si lucrarilor publice ratingul global ramane neschimbat, estimat a fi B-, insa scade in America de Nord si creste in Europa Centrala si de Est si in Japonia.

Sursa:
Bloombiz

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor