Cum sa te imprumuti fara sa iesi din casa


Data: 27.10.2006

Creditul la domiciliu a fost introdus recent in Romania de Provident Financial, o companie engleza ce detine jumatate din piata de profil din Marea Britanie. Acest sistem consta in acordarea de credite de valori mici, care se ramburseaza in rate saptamanale. Plata se face prin deplasarea unui agent la domiciliul clientului.

Creditele la domiciliu sunt in principal contractate de clientii care sunt respinsi de catre banci din diverse motive: fie suma imprumutata este prea mica pentru produsele strandardizate oferite de banci, fie clientul nu satisface cerintele de bonitate impuse.

Acest lucru nu inseamna ca orice client respins de banca poate beneficia de un credit la domiciliu. La randul sau, Provident Financial face propria evaluare de risc si nu acorda imprumuturi solicitantilor care se afla in somaj. In plus, avand in vedere ca este o institutie financiara nebancara, trebuie sa respecte noile norme impuse de BNR privind gradul maxim de indatorare al populatiei (rata lunara nu poate depasi 30% din venit). Potrivit reprezentantilor companiei, rata de respingere a cererilor in Romania este de 50%.

Creditele sunt acordate la domiciliul clientului de catre reprezentantii companiei, care viziteaza apoi clientul in fiecare saptamana pentru a incasa ratele.

In functie de capacitatea de rambursare, clientii pot imprumuta initial de la 400 la 800 lei pe 26 de saptamani si de la 400 la 1.000 lei pe 39 de saptamani. Clientii aflati la al doilea credit pot imprumuta pana la 2.000 lei pe o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani.

Spre deosebire de imprumuturile de la banci, unde costul creditului este format din dobanzi si comisioane, Provident Financial practica o singura taxa, care este inclusa in rata saptamanala.

De exemplu, la un imprumut de 800 lei pe 26 de saptamani (6 luni), clientul trebuie sa ramburseze 1200 lei, platibil in rate saptamanale de aproximativ 46 lei. Cat de mare este acest cost ? Daca luam un credit bancar in valoare de 800 lei pe 6 luni, acordat la o rata a dobanzii de 20% si cu un comision platit initial de 5%, suma de rambursat ar fi de aproximativ 900 lei. Asa cum se poate observa diferenta de cost este semnificativa, in conditiile in care creditul bancar folosit drept comparatie nu este deloc unul ieftin.

Creditul la domiciliu are insa avantajul ca evita plata dobanzilor penalizatoare. Daca o persoana nu poate plati la timp o rata, Provident Financial nu aplica nici un fel de penalizari. In acest fel, clientii au siguranta ca suma imprumutata nu le va scapa de sub control daca intampina dificultati neasteptate in achitarea ratelor. Acest lucru avantajeaza in special persoanele cu venituri scazute, care au dificultati in a se incadra de la o luna la alta in bugetul familial.
Un articol de: Marius Serban

Sursa: www.conso.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor