Cursul alerga spre 3 lei/euro, economia incepe sa gafaie


Data: 18.04.2007

Ieri, cotatia la BNR a monedei europene a fost stabilita la 3,3306 lei/euro, cel mai mic nivel din noiembrie 2002 incoace. In economie, problemele de respiratie se cheama deficit de plati. Potrivit ultimului raport al Bancii Mondiale, Romania a fost, in 2005, pe locul 12 in lume in clasamentul tarilor care cheltuie mai mult decat incaseaza.

Daca leul continua sa creasca, fara acoperire, avem toate sansele sa intram in top 10. O antiperformanta cu consecinte care vor fi foarte greu de gestionat - inflatie si recesiune.

Luni, zlotul polonez se aprecia de la 3,84 la 3,8248 unitati fata de euro, pentru ca investitorii de portofoliu au reactionat pozitiv la stirea ca deficitul de cont curent (deficitul de plati) pe februarie era de doar 424 milioane de euro, fata de 800 de milioane, cat se asteptau. Stirea cu adevarat `incredibila` era ca exporturile au crescut atat de repede, incat au ajuns cu numai 60 de milioane de euro sub nivelul importurilor.

Stirea este cu adevarat pozitiva, mai ales intr-o tara care se confrunta de asemenea cu deficite cronice si este pe locul 15 in clasamentul amintit al Bancii. Luni, leul nostru era cotat la 3,3363 unitati/euro, apreciere cu 0,2% fata de vineri. Ieri, cursul leului a continuat sa scada, la 3,3306. La fel si cursul zlotului, la 3,8231.

Deficitul de cont curent duce la scaderea investitiilor

Dar daca la polonezi mai poti gasi explicatii de natura psihologica (care functioneaza cel mai bine in economie), la romani chiar nu s-a intamplat nimic euforic in ultimele zile, incat leul sa se intareasca mai repede decat zlotul.

Explicatia cea mai plauzibila - oferta mare de valuta ramasa in tara dupa intoarcerea lucratorilor romani din strainatate, de Paste - arata Florin Catu, economistrul-sef al ING Romania.

Analistul se asteapta chiar ca aceasta apreciere sa continue in urmatoarele luni, chiar pana la 3 lei prin luna august. De altfel, ieri, pe piata interbancara, euro s-a schimbat chiar si la 3,28 lei. Cu toate acestea, devine tot mai greu de crezut ca leul va mai continua mult cursa nebuna a aprecierii, pe care o duce de cativa ani. Si asta pentru ca economia va incepe sa gafaie.

Deja intarirea leului a afectat simtitor ritmul exporturilor, arata Florin Catu. Cresterea anuala in 2006 a fost de 16%, iar, dupa datele de la inceputul anului, ritmul s-a redus la 13%. Evident, importurile au crescut mult mai repede si, dupa doua luni, deficitul comercial a ajuns la 2,56 miliarde de euro, cu 83,3% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta se repercuteaza in cresterea deficitului de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile de capital din tara). Si `cred ca deficitul de cont curent a ajuns la `punctul culminant`, de la care incepe sa-si arate efectele negative` - arata analistul.

Iar principalul efect pare sa fie, in acest moment, reducerea intrarilor de capital din afara. Semnele incep sa se vada - la ultimele licitatii ale Ministerului Finantelor, investitorii au cerut prima de risc mai mare, tintind un randament de 7,5%. Asa se intampla cand investitorii simt ca economia incepe sa devina vulnerabila. Iar despre vulnerabilitatea economiei au inceput sa vorbeasca explicit atat Banca Mondiala, cat si FMI. Si daca nu gasesc randamente care sa le acopere riscurile, se duc in alta parte, unde raportul risc-randament este mai bun. Si nu trebuie sa caute prea mult: in Ungaria, ar gasi 7,75%, iar in Brazilia ... 12%.

Umbrela salvatoare - reducerea consumului


Exista evident si riscul ca investitorii `migratori` prezenti sa-si ia banii si sa plece in alta parte. Partea `buna` aici este ca majoritatea plasamentelor s-au facut pe piata imobiliara si nu pot sa vanda `peste noapte`.


Pe principiul dominoului, daca scad intrarile de valuta, leul se reintoarce la devalorizare (poate chiar brusca), cresc presiunile inflationiste si premisele pentru o recesiune economica.

`Deocamdata inca nu ne dam seama de aceasta perspectiva. Suntem inca intr-o stare de optimism, o anumita inertie dupa euforia intrarii in UE`, adauga analistul. Sau, cu o imagine plastica, suntem ca acrobatul care s-a aruncat din avion. Nu stie daca pluteste, planeaza sau a inceput sa se prabuseasca. In orice caz, e momentul sa deschida parasuta`.


Solutiile de salvare nu lipsesc, dar e clar ca vor reduce din placerea zborului. Trebuie deschise umbrele care reduc consumul, ceea ce inseamna inghetarea salariilor, reducerea cheltuielilor bugetare, renuntarea la deficit bugetar...

10% din PIB

Deficitul de cont curent, estimat in 2007. Stam mai bine decat Letonia, cu 21%, am putea spune. Dar problema apare raportand suma in valoare absoluta, peste 10 miliarde de euro, la investitiile directe care intra in economie, in afaceri luate `de la zero`. Potrivit ultimului raport al BNR, acestea acopereau in ianuarie numai 51% din deficit.

Un articol de: Cristian Stefan



Sursa: Adevarul 

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor