Imprumuturile garantate cu ipoteci au fost inventate la mijlocul anilor '80, pe masura ce pretul imobilelor a inceput sa creasca vertiginos in Occident. Aparitia acestui tip de produs pe piata romaneasca a avut loc, cum era firesc, tot intr-un moment de crestere accelerata a preturilor caselor si terenurilor.
Principalul avantaj al acestor produse il reprezinta dobanzile mici la care este oferit creditul. Rata dobanzii este practic la fel de scazuta ca la un credit pentru locuinta, cel mai ieftin produs de finantare pentru populatie. Garantia ipotecara ofera bancilor siguranta rambursarii ratelor la timp, pentru ca, in caz contrar, debitorul isi poate pierde casa.
Paradoxal, acesta este si principalul dezavantaj al creditelor pentru cei care decid sa apeleze la aceasta varianta. O evolutie nefericita a situatiei financiare a imprumutatului poate duce la pierderea acoperisului de deasupra capului.
Creditele de acest tip sunt foarte populare in Occident pentru finantarea achizitiilor de mare valoare. Cele mai frecvente utilizari se regasesc in zona modernizarii si reamenajarii locuintelor. Exista si cazuri cand acest tip de imprumut, avand dobanda mai redusa, este folosit pentru stingerea datoriilor acumulate la produse de creditare cu dobanzi foarte mari (cardurile de credit). Insa dobanda atractiva il face sa fie folosit si pentru finantarea cheltuielilor legate de educatie, pentru cumpararea unui autoturism sau pentru achizitionarea unei resedinte de vacanta.
Suma maxima acordata pentru acest tip de imprumut depinde de valoarea imobilului ipotecat in favoarea bancii. Daca imprumutul initial nu acopera aceasta valoare, se poate obtine ulterior un alt imprumut, utilizand ca garantie aceeasi proprietate.
Sursa: www.conso.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...