Despagubirile pentru locuintele calamitate se vor acorda in 3 luni de la dezastru


Data: 19.12.2006

Desi prima de asigurare obligatorie trebuie achitata in avans, pentru un an, despagubirile pentru locuintele calamitate se vor acorda in 3 luni de la dezastru.



Principalele modificari:

-  Daca paguba este egala cu suma asigurata, aceasta din urma se achita integral.
-  S-a renuntat la franchiza - partea din prejudiciu care ar fi trebuit suportata de persoana pagubita
-  Asiguratii care efectueaza, fara autorizatie, modificari ce afecteaza structura de rezistenta a locuintei nu vor primi despagubiri
-  Pot fi asigurate si cladirile construite fara indeplinirea conditiilor legale necesare
-  Asiguratii nu mai sunt obligati sa le permita accesul in casa agentilor asiguratorului, in vederea efectuarii inspectiei de risc
-  Notificarea trebuie efectuata intr-un termen care sa permita determinarea cauzei producerii riscului asigurat si a valorii prejudiciului

Prima de asigurare obligatorie a locuintelor va trebui platita in avans, pentru un an de zile.

In `compensatie`, despagubirile pentru locuintele afectate de dezastre se acorda proprietarului in circa trei luni de la notificarea solicitarii. Mai exact, in termen de 15 zile lucratoare de la data primirii sumelor necesare de la Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) SA. Acesta, la randul sau, va astepta sumele necesare de la reasiguratorul international. Acestea sunt doar doua dintre prevederile prezente in ultima forma a proiectului de lege de asigurare obligatorie a locuintelor, care va intra in vigoare de la 1 iulie 2007. Forma veche a proiectului permitea plata bianuala a primei de asigurare, iar despagubirea trebuia achitata in termen de 15 zile de la data intocmirii dosarului de constatare a daunelor.

Pe de alta parte, plata primei de asigurare se poate face si cu 24 de ore inainte de expirarea vechii polite, fata de 45 de zile cum era prevazut. O noua prevedere elimina si posibilitatea despagubirii asiguratilor care efectueaza, fara autorizatia necesara, modificari ce afecteaza structura de rezistenta a locuintei.

Din noul proiect a disparut prevederea conform careia, daca valoarea locuintei e mai mare decat suma pentru care va fi asigurata obligatoriu, despagubirea ar fi fost mult mai mica. De pilda, daca valoarea locuintei este 40.000 de euro, iar suma asigurata 20.000 de euro, in cazul distrugerii, despagubirea acordata ar fi fost doar 10.000 de euro. Daca valoarea locuintei este 60.000 de euro, iar suma asigurata 20.000 de euro, despagubirea ar fi fost 13.333 euro. Conform noii forme a proiectului, daca paguba este egala cu suma asigurata, aceasta din urma se achita integral.

Alta veste buna este ca s-a renuntat la franchiza - partea din prejudiciu care ar fi trebuit suportata de persoana pagubita, in functie de valoarea care urma a fi stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in baza documentatiei elaborate de asigurator. A fost eliminata complet si `Sectiunea a 3-a - obligatiile asiguratilor`. Respectiv, asiguratii nu mai sunt obligati `sa ia toate masurile pentru a preveni sau a limita prejudiciile produse de dezastrele naturale, inainte si dupa producerea acestora`.

Pot fi asigurate si cladirile construite fara indeplinirea conditiilor legale necesare. Asiguratii nu mai sunt obligati sa puna la dispozitia asiguratorului originalele actelor locuintei (inclusiv inscrierea in cartea funciara) si nu mai sunt obligati sa le permita accesul agentilor asiguratorului, in vederea efectuarii inspectiei de risc. In plus, au fost eliminate perioadele de timp in care producerea pagubei trebuia notificata asiguratorului, precizandu-se doar ca notificarea trebuie efectuata intr-un termen care sa permita determinarea cauzei producerii riscului asigurat si a valorii prejudiciului.

In proiectul de lege se mai precizeaza ca valoarea primelor de asigurare si a sumelor asigurate va putea fi actualizata anual; in formularea precedenta, modificari ale acestor valori puteau interveni `periodic`. Proiectul se afla inca la avizat la ministere, dar initiatorul - Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), ne-a asigurat ca varianta finala va fi cea pe care ne-a pus-o la dispozitie. Aceasta difera in mod semnificativ de varianta postata, pana deunazi, pe site-ul MAI (www.mai.gov.ro).

Sursa: www.gandul.info

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor