Dobanzile bancare au redevenit real-pozitive


Data: 13.10.2006

Pentru prima oara dupa mai bine de un an, bonificatiile acordate de banci depasesc atat inflatia, cat si impozitul pe acest tip de castiguri.Septembrie este prima luna din 2006 (si o premiera dupa mai bine de un an) in care dobanzile oferite de banci la depozitele constituite de persoanele fizice aduc castiguri reale superioare inflatiei, inclusiv dupa plata impozitului de 12%.

Fata de inflatie, castigul brut a fost ceva mai mare si in luna august, dar atunci, daca plateam si impozitul pe dobanda bancara soldul final ar fi fost mai mic decat suma depusa initial. In septembrie, din castigul astfel obtinut am platit si impozitul, iar soldul final a iesit mai mare decat depozitul initial, ceea ce inseamna ca dobanzile bancare au redevenit real-pozitive.

Perioada de cosmar s-a incheiat

stim cu totii prin ce au trecut, de-a lungul anului trecut, clientii care si-au depus economiile in banci, vazand cum puterea de cumparare a acelor sume scadea de la luna la luna. Multi dintre ei si-au retras banii, chiar in pierdere, imediat dupa ce au aflat ca dobanda este real-negativa, orientandu-si fondurile catre alte instrumente de economisire. Mai tarziu, in martie 2006, Bursa a inceput sa dea rateuri, apoi cotatiile au intrat in cadere libera dupa ce mai multe fonduri de investitii straine au parasit pur si simplu piata romaneasca de capital. Se majorasera dobanzile oferite de Fed (Rezerva Federala americana) si BCE (Banca Centrala Europeana), astfel ca acele piete au devenit mai atractive pentru fondurile de investitii de la noi. Cum era de asteptat, scaderile drastice de la Bursa au tras cu ele in jos si randamentele unitatilor de fond, mai ales ale acelor fonduri mutuale axate pe investitia in actiuni ori cu plasamente diversificate. Din mai pana in septembrie, media randamentelor obtinute de fondurile pe actiuni, obligatiuni, diversificate sau monetare a fost ori in minus efectiv, ori in cele mai `fericite` cazuri mai mica decat inflatia in continua crestere. Practic, in vara lui 2006, niciun instrument de economisire plasat la inceputul anului nu iesea pe plus fata de inflatie.

Scaderea inflatiei, salvatoare

Ce `miracol` s-a produs in septembrie? De fapt, principalul factor care a inversat trendurile a fost scaderea spectaculoasa a inflatiei, mai ales a celei anualizate, inregistrata in ultima luna de vara si in prima luna de toamna. Daca la inceputul anului inflatia anualizata (de exemplu, ianuarie 2006/ianuarie 2005) era de 8,9%, in august a ajuns la 6,02%, iar in septembrie 2006 fata de septembrie 2005 a scazut pana la 5,4%. Asta a impulsionat si investitorii, ale caror asteptari sunt acum mult mai optimiste decat in vara, situatie care spun analistii financiari a creat premisele revigorararii intregii piete financiare romanesti.

Rentabilitate mica, dar sigura

Suma de 1.000 RON, depusa la inceputul anului 2006 la o banca comerciala, de o persoana fizica, si retrasa dupa 9 luni indica un sold brut de cel mult 1.054 RON. Scazand impozitul de 12% si actualizand acest castig brut cu inflatia, putem ajunge la un maxim de 1.046 RON. In tabelul alaturat sunt evidentiate cateva exemple cu astfel de depuneri la principalele banci comerciale romanesti.

Sursa:
Adevarul

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor