Grabiti-va daca vreti sa mai prindeti un apartament ANL cu credit ipotecar!


Data: 31.01.2007

Cei care vor sa se mute, peste doi ani, intr-un apartament nou ce va fi construit de ANL in cartierul bucurestean Brancusi din Drumul Taberei, trebuie sa se grabeasca.



Potrivit reprezentantilor ANL, doar pana pe 9 februarie se mai pot depune cereri, startul dandu-se cu doar doua zile in urma: 29 ianuarie. Chiar daca aceste cereri se gasesc la posta, e bine ca ele sa fie aduse direct la sediul ANL din Bucuresti, de pe Bulevardul Unirii, pentru ca procedurile prin posta pot dura chiar si peste doua luni. De asemenea, termenul final pentru completarea tuturor documentelor necesare este si el destul de apropiat, 23 februarie.

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a anuntat ca va construi 360 apartamente prin credit ipotecar (126 apartamente cu 1 camera, 147 apartamente cu 2 camere, 87 apartamente cu 3 camere) in 5 blocuri cu regim de inaltime S+P+3/4E. Blocurile sunt compuse din 2, 4 si 5 tronsoane. Cartierul se va construi etapizat in partea de Vest a Municipiului Bucuresti, la extremitatea cartierului Drumul Taberei, fiind marginit la Nord de Bd. Timisoara, la Est de Str. Valea Oltului si la Sud de Str. Valea Doftanei.

Cei interesati pot vizita in perioada 29.01.2007 - 09.02.2007, expozitia de prezentare a acestor locuinte organizata in Sala Multifunctionala, de la sediul Agentiei Nationale pentru Locuinte din Bd. Unirii, nr 63. Programul expozitiei va fi de luni pana joi intre orele 9.00 si 16.00, iar vineri intre 9.00 si 13.00.

Persoanele care doresc sa contracteze o locuinta in acest cartier trebuie sa fie inscrise in baza de date ANL si sa obtina certificatul de solvabilitate de la bancile cu care Agentia a incheiat conventii in scopul finantarii constructiei de locuinte cu credit ipotecar.

Este vorba de doar cinci banci: BCR, BRD sucursala Academiei, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Piraeus Bank.

Declaratiile notariale si certificatele de solvabilitate emise de banca se vor depune de catre solicitantii interesati pana in data de 23.02.2007, ora 14:00, la Registratura ANL.

Potrivit reprezentantilor ANL, aceste blocuri vor fi gata in aproximativ doi ani, intrucat agentia va trebui mai intai sa stranga sursele de finantare, mai precis creditele acordate de banci viitorilor proprietari, abia apoi urmand sa inceapa constructia.

Care este avantajul blocurilor ANL?

`In primul rand pretul`, ne spune un reprezentant al Agentiei. `Poti cumpara o garsoniera de aproape 40 de metri patrati cu numai 30.000 de euro, pret cu care nu se mai vand in Bucuresti nici garsonierele vechi`, spune el. `Preturile sunt ferme`, ne asigura o doamna din partea ANL, ceea ce ar putea insemna ca nu vor fi modificate pe parcursul constructiei, cand constructorul va constata ca are cheltuieli mai mari si cum s-a intamplat in alte cazuri.

`Apoi, nu mai ai de platit nici terenul nici utilitatile, costuri pe care antreprenorii altor blocuri noi le ascund pe undeva in pretul apartamentelor`, adauga el.

In privinta calitatii dotarilor din apartamente, reprezentantul ANL ne asigura, cum altfel, ca sunt in regula: `apartamentul se preda la cheie, cu toate dotarile`. Din experienta anilor trecuti, trebuie sa fim precauti insa cu privire la acest amanunt destul de important.

Oricum, suntem inca la inceput si e bine de stiut ca aceste apartamente ANL se contracteaza doar prin intermediul unui credit ipotecar oferit de una dintre cele cinci banci. Credit pentru care este obligatoriu un avans de 25%.

In ce conditii obtinem creditul ipotecar de la banca

Mai precis, dupa cum ne-a spus reprezentantul Piraeus Bank, singurul bancher prezent la expozitia de la ANL, alaturi de doi reprezentanti ai Agentiei si viitori clienti, in cazul cumpararii unui apartament de 60.000 de euro, avansul reprezinta 15.000 de euro. Bani pe care trebuie sa-i aveti.

Banca va acorda asadar un credit de 45.000 de euro, bani care se pot rambursa in termen de pana la 30 de ani, cu o dobanda de 8,6%. Rata lunara, potrivit reprezenantului Piraeus Bank, va fi de 350 de euro, la care se adauga alti 18 euro reprezentand asigurarea de viata si cea a imobilului.

Pentru a primi creditul de 45.000 de euro trebuie sa aveti un venit lunar net pe familie de cel putin 36 de milioane. Pentru dovada, va trebui sa completati o adeverinta de salariu si sa aduceti copie dupa cartea de munca.

Inainte de obtinerea creditului, in afara de avans va trebui sa mai aveti 900 de euro reprezentand comisionul bancii de acordare a creditului (2% din valoarea acestuia).

Care este procedura?

Dupa completarea cererii (pana pe 9 februarie), ANL va elibera o adeverinta ca ati fost inscrisi in baza de date a agentiei, adeverinta cu care mergei la banca pentru a vedea daca puteti obtine creditul. De la ANL primiti si o declaratie pe propria raspundere, legalizata la notar, prin care certificati autenticitatea datelor personale (daca mai aveti sau nu o proprietate, daca ati obtinut credit de la ANL etc.)

Toate aceste documente, inclusiv cele de la banca, va trebui sa le depuneti la ANL pana cel tarziu 23 februarie.

Ulterior, ANL va face un punctaj pe baza documentelor depuse si va repartiza locuintele in ordine descrescatoare punctajului obtinut.

Preturile apartamentelor ANL

- Garsoniera de 37,1 mp suprafata utila: 26.500 euro la parter, 30.500 euro la etajul 1, 29.600 euro

- Apartamente cu doua camere, 52 mp: 39.000 euro la parter, 41.000 de euro la etajul 2, 40.000 de euro la etajul 3

- Apartamente cu 3 camere, de 90 mp: 65.266 euro la parter, 69.500 euro la etajele 1 si 3, 70.900 de euro la etajul 2, 66.800 de euro la etajul 4

CRITERII DE PUNCTARE A SOLICITANTILOR DE CREDITE IPOTECARE

Prin Hotararea nr. 46/17.11.2005 a Consiliului de Administratie al Agentiei Nationale pentru Locuinte au fost aprobate modificarile la Criteriile de Punctare a solicitantilor de credit ipotecar. Versiunea finala a acestor criterii este prezentata mai jos:

I.Varsta:
a. Solicitant care are mai putin de 35 ani: 10
b. Solicitant care are mai mult de 35 ani: 0

II.Situatia locativa:
a. Locuieste intr-un imobil nationalizat care se retrocedeaza vechilor proprietari, cf. Legii 10/2001 si nu detine alta locuinta proprietate personala: 30
b. Nu detine locuinta proprietate personala: 30
c. Alte situatii: 0

III.Starea civila
a. Casatorit: 15
b. Familie monoparentala: 10
c. Necasatorit 0

IV.Persoane in intretinere:
a. Pentru fiecare copil aflat in intretinere: 5

V. Alte situatii locative:
a. Daca solicitantul a mai beneficiat de o locuinta construita prin ANL: 0
b. Daca solicitantul nu a mai beneficiat de o locuinta construita prin ANL: 10
c. Daca solicitantul a detinut locuinta proprietate personala in localitatea in care solicita construirea prin ANL si a instrainat-o in ultimii 10 ani -20
d. Daca solicitantul a detinut locuinta proprietate personala construita prin ANL si a instrainat-o -40
e. Daca solicitantul a mai beneficiat de credit ANL si a intarziat plata obligatiilor catre agentie -20
VI. Solicitantul are handicap: 10

PROCEDURA DE CONTRACTARE

In vederea obtinerii unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte prin ANL de catre persoanele fizice trebuie parcurse urmatoarele etape:

1. ANL, prin intermediul oficiilor postale din tara, pune la dispozitia cetatenilor cererile tip pentru constructia de locuinte prin agentie. Cererea tip cuprinde date de identificare ale solicitantului: numele si prenumele solicitantului; varsta solicitantului; starea civila a solicitantului; adresa, localitatea de resedinta a solicitantului; precizari in legatura cu solicitarea construirii unei locuinte prin ANL (tip imobil - casa sau apartament, nr. de camere, localitate)

2. Cererile tip completate de solicitanti se transmit catre ANL, prin posta, recomandat cu confirmare de primire. ANL inregistreaza toate cererile primite, in ordinea sosirii lor.

3. In momentul pregatirii unui amplasament pntru ofertare, oferta este prezentata solicitantilor pentru construirea unei locuinte prin ANL. Mai multe informatii despre amplasamentele ANL sunt prezentate pe site-ul agentiei si la sediul ANL.

Solicitantii care accepta oferta prezentata primesc o adresa catre una din bancile finantatoare in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate.

Odata cu adresa de intocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, in baza careia se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei. Dupa intocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata.

4. Pentru solicitantii care au certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa agentiei, se intocmesc listele de prioritati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant.
Solicitantii sunt invitati la contractare in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.

5. Primul contract semnat de catre beneficiar cu ANL este contractul de mandat. Impreuna cu contractul de mandat solicitantul primeste si comunicarea catre banca in vederea obtinerii ofertei ferme de creditare. Oferta ferma de creditare trebuie transmisa agentiei pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuintei trebuie sa ateste existenta sumei necesare depunerii avansului.

6. Contractul de construire se semneaza de catre beneficiarul locuintei si se intabuleaza in forma autentica. Dupa intabularea in forma autentica a contractului de construire, beneficiarul locuintei se prezinta la banca in vederea semnarii contractului de credit ipotecar si a contractului de ipoteca.

7. Contractul de credit ipotecar se semneaza de catre beneficiarul locuintei si banca finantatoare. Odata cu semnarea contractului de credit ipotecar se semneaza si contractul de ipoteca, prin care beneficiarul de credit ipotecheaza locuinta in favoarea bancii finantatoare pana la rambursarea integrala a creditului. Beneficiarul incheie la acest moment si o polita de asigurare a locuintei.

8. Dupa parcurgerea acestor etape, ANL da ordinul de incepere a lucrarilor pentru construirea locuintei. In contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuintei, termen care incepe sa curga de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor