In Romania, o agentie bancara serveste populatia a trei comune


Data: 17.10.2006

Romania are, in mediul rural, o agentie bancara la 11.000 de persoane, iar unitatea deserveste populatia a trei comune de dimensiuni medii, desi gradul de acoperire bancara, de o unitate la 5.000 de persoane, este apropiat de cel a statelor din regiune, arata un studiu publicat de No-cash.

Datele statistice ale ultimului recensamant al populatiei arata ca in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane, care reprezinta 47% din populatie, iar ei sunt deserviti de doar 931 unitati bancare. `Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si/sau Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC)`, amintesc autorii studiului.

De altfel, din cele 37 de banci operationale in Romania, doar sapte au fost interesate pana acum sa deschida o reprezentanta in mediul rural. `Concentrarea este in continuare pe marile aglomerari urbane -in principal orasele cu peste 250.000 de locuitori -care sunt in egala masura si centre de mare interes economic`, se mentioneaza in analiza No-cash.

Statisticile arata ca exista mari discrepante si in mediul urban din punctul de vedere al gradului de bancarizare. Astfel, cel mai put in dezvoltat este segmentul de orase cu populatie cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de locuitori, unde o unitate bancara deserveste, in medie, 4.200 de persoane, in timp ce in Bucuresti media este de o unitate bancara la 3.400 locuitori, arata studiul citat.

Exista insa si orase in care nu exista nicio unitate bancara, cum sunt Azuga (6000 locuitori - judetul Prahova), Cazanesti (3.500 locuitori - Ialomita), Chitila (12.000 locuitori - Ilfov), Popesti Leordeni (14.000 locuitori - Ilfov), Salcea (7.500 locuitori - Suceava), Stefanesti (11.500 locuitori - Arges) si Techirghiol (6.500 locuitori - Constanta).

Sunt insa si comune in care exista mai multe unitati bancare. `Fiecare dintre comunele Liesti (10.500 locuitori -Galati), Berca (9.500 locuitori -Buzau), Mihail Kogalniceanu (9.000 locuitori -Constanta), Sanmartin (7.500 locuitori -Bihor), Prundu Bargaului (6.000 locuitori -Bistrita-Nasaud), Corund (6.000 locuitori -Harghita), Trusesti (5.500 locuitori -Botosani), Poiana Teiului (5.000 locuitori -Neamt) si Deda (4.000 locuitori -Mures) au nu mai putin de trei unitati bancare`, se mentioneaza in analiza No-cash.

Totusi, in ultimii patru ani, reteaua de unitati bancare s-a marit cu 1.400 de sedii operationale in intreaga tara si a ajuns la 4.200 de unitati in luna septembrie a acestui an, ceea ce reprezinta o crestere de peste 50% fata de 2001.

Astfel, in Romania, o unitate bancara deserveste 5.000 de persoane, nivel comparabil cu cel din Republica Ceha sau Slovacia de la momentul integrarii in Uniunea Europeana. Polonia si Ungaria aveau, in 2004, o acoperire bancara mai buna, de aproximativ 3.500 persoane la o unitate bancara, in timp ce in Bulgaria, in medie, in 2004, o unitate bancara deservea peste 11.000 de locuitori, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

`Cel mai important aspect relevat de graficul BCE este faptul ca Romania este singura tara care reuseste sa isi mareasca substantial reteaua de unitati, in vreme ce toate celelalte tari scad sau isi mentin nivelul inregistrat in 2000`, remarca autorii studiului No-cash.

Sursa: www.banknews.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor