Inca o luna pentru asigurarile obligatorii. Urmeaza cozi cu 6 milioane de oameni?


Data: 15.12.2010

Numai 300.000 de romani si-au facut pana acum asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor pentru locuinta. Restul de cateva milioane de proprietari mai au la dispoztie doar o luna inainte sa fie amendati cu pana la 500 de lei.

Scapa, insa, si de amenda si de asigurarea care le garanteaza doar 20.000 de euro in caz de dezastru natural cei care si-au incheiat o polita facultativa. Este cazul a 1,5 milioane de romani, ceea ce inseamna ca 6,5 milioane de proprietari trebuie sa formeze cat mai repede cozi la asiguratori in urmatoarele 20 de zile lucratoare.

Totusi, Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), este optimist si spune ca ritmul a ajuns la 10.000 de polite incheiate pe zi. Chiar si asa, e mai mult decat putin deoarece ar fi nevoie de aproximativ 310.000 de polite incheiate in fiecare din cele 20 de zile lucratoare care ne mai despart de termenul limita.

Nimeni nu este ingrijorat, insa, pentru ca PAID oricum nu avea pretentia sa termine in mai putin de doi ani ceva ce legea ii cerea sa faca in sase luni.

"Estimarile noastre sunt de 20% in primul an. E o estimare normala facuta pe un plan de afaceri. Probabil in doi ani se vor asigura toti proprietarii. O sa urmeze o promovare in presa si media", declara pentru Ziare.com, in luna august, Radu Mircea Popescu, consilier PAID.

Daca atitudinea asiguratorilor pare suspecta, acelasi lucru se poate spune si despre declaratiile lor. Astfel, cei care nu isi incheie o asigurare obligatorie pentru locuinta in termenul de sase luni prevazut de lege nu au de ce sa isi faca griji pentru ca insusi presedintele PAID spune ca nu se vor da amenzi dupa 15 ianuarie.

"Probabil dupa 15 ianuarie primarii nu vor avea ca prim imbold amendarea celor care nu si-au facut asigurare obligatorie, ci mai degraba le vor explica oamenilor de ce este bine sa aiba o astfel de polita", a declarat Marius Bulugea pentru ziarul Gandul.

De asemenea, nici matematica lor nu are sens. Tot presedintele PAID, Marius Bulugea, spune ca 400.000 de romani isi vor cumpara o polita obligatorie pentru casa pana pe 15 ianuarie, desi in prezent 300.000 de romani au asigurare si ritmul zilnic este de 10.000 de polite pe zi.

Cei cu polita facultativa nu mai au nevoie de cea obligatorie

Cei care au o asigurare facultativa, incheiata pe cont propriu, vor scapa totusi de nonsensul asigurarii obligatorii. O modificare legislativa recenta arata ca acestia nu sunt nevoiti sa cumpere o asigurare obligatorie daca polita lor acopera toate riscurile prevazute in cea obligatorie.

In acest sens, presedintele Traian Basescu a promulgat luni legea care elimina necesitatea incheierii unei polite obligatorii de asigurare a locuintei pentru proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa care acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren.

Camera Deputatilor a adoptat in urma cu o luna un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi. Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supraasigurare.

Cum se incheie asigurarea obligatorie a locuintei

Polita obligatorie costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, spre deosebire de una facultativa care costa peste 100 de euro, dar care acopera mai multe tipuri de riscuri. Asigurarea obligatorie nu acopera decat trei riscuri: inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren, iar valoarea despagubirii este de doar 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Astfel, despagubirea asigurarii obligatorii nu acopera nici valoarea reala a casei si nici lucrurile din casa, pentru acest lucru fiind necesara o asigurare facultativa. Aceasta costa in mod normal de 10 ori mai mult.

Legea imparte locuintele in doua categorii. Este vorba de locuintele Tip A, cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si locuintele de Tip B, cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. In a doua categorie se afla si casele de la tara construite din paianta sau chirpici.

Singurii care nu vor putea sa incheie asigurarea obligatorie sunt proprietarii unor locuinte cu bulina rosie.

Pentru incheierea asigurarii obligatorii trebuie contactata una dintre cele 13 firme de asigurari de pe piata locala fac parte din PAID: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor