Pentru reteaua de 1.400 de unitati proprii, Casa de Economii si Consemnatiuni e ravnita, deopotriva, si de investitorii autohtoni, si de cei straini. Actiunile de lobby intreprinse de asociatiile romanesti de afaceri, pentru o privatizare a CEC la care sa poata participa si capitalul autohton, nu au ramas fara ecou.
Sambata, la Iasi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca CEC ar putea fi preluata de investitori romani. `CEC va ramane banca de stat cel putin inca un an. CEC ar putea fi preluat si de unii investitori romani, avem deja unele solicitari din partea unor patronate romanesti. Daca vom lua in viitor decizia privatizarii, se va face intr-o formula care sa dea satisfactie capitalului national`, a declarat, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian.
El a mai precizat ca are incredere in noul director al CEC, Radu Gratian Ghetea, care `va transforma institutia intr-o banca de succes`. Pana la finele anului 2007 `nu vom demara proceduri de privatizare. In acest moment, CEC are alte prioritati, dar un management puternic va duce, in viitor, la premise bune pentru o privatizare de succes`, a mai precizat ministrul Varujan Vosganian.
Formula preferata: subscriptia publica
Chiar daca relansarea procesului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni - CEC - va avea loc abia peste un an, liderii organizatiilor de afaceri sunt convinsi ca ministrul Vosganian a vorbit serios si declaratiile citate mai sus nu au fost lansate doar de conjunctura. `Aceasta este o decizie inteleapta si cred ca Varujan Vosganian a vorbit serios, nu doar de conjunctura sau la vreo comanda politica`, ne-a declarat Stefan D. Popa, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.
El a lansat in repetate randuri solicitari prin care cerea autoritatilor sa renunte la varianta privatizarii CEC cu un investitor strategic si sa opteze pentru subscriptia publica. `Sistemul cameral nu a renuntat si nu va renunta nici in viitor la ideea privatizarii CEC prin subscriptie publica - proces la care sa participe in primul rand capitalul national`, a precizat, pentru `Adevarul`, seful CCI Bucuresti. Stefan Popa a mai spus ca in discutiile anterioare, purtate si cu fostul presedinte CEC, Eugen Radulescu, si cu actualul presedinte, Radu Ghetea, cei doi au fost de acord cu varianta privatizarii prin subscriptie publica.
Platile in agricultura s-ar putea face prin CEC
Ministrul Vosganian a mai afirmat, la Iasi, ca propunerea potrivit careia platile in agricultura din fondurile europene sa se efectueze prin CEC este `o idee excelenta`. Banca dispune de o structura foarte bine ramificata in teritoriu`, a explicat ministrul economiei si finantelor.
Un articol de: Dan Straut
Sursa: Adevarul
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...