La ce banca ne tinem economiile?


Data: 27.09.2006

Bunicii pastrau banii la saltea dar acum, cand au aparut atatea banci, nu mai e cazul sa ne asumam riscul de a tine banii in casa. Banii sunt mai in siguranta la banca si in plus primim si o dobanda. Ce se intampla daca banca da faliment? O parte din depozit e garantat de stat.


M-am interesat si eu de cea mai buna panca pentru a-mi pastra economiile. Mai intai am intrat la BRD si, cum era aproape,, am intrat apoi si la o unitate a bancii Piraeus sa vad si oferta lor.

Am aflat de la o consiliera ca BRD are un depozit numit depozitul 1000, ceea ce inseamna ca suma minima ce poate fi depusa e de 1000 de RON. Este un depozit la termen, ceea ce inseamna ca daca retragi banii inainte de data stabilita nu primesti dobanda aferenta. Poate fi contractat pe o perioada de 6 luni cu o dobanda fixa de 7,75% pe an. Au si o promotie, pana la 30 septembrie, ce da posibilitatea alegerii unui depozit pe termen de 2 luni, cu o dobanda fixa de 7,25%. La sfarsitul termenului stabilit, depozitul nu se reinoieste automat, banii vor fi mutati din contul de depozit in contul curent si este necesar sa va prezentati la banca si sa decideti ce veti face in continuare. Mai faceti un depozit sau retrageti bani.

Alternativa Piraeus la depozitul 1000 al BRD-ului este depozitul `Bani siguri`. Limita minima de depunere este de 100 de RON. Puteti alege o depunere cu termen de 1, 3, 6 ,9, 12 luni cu dobanzi fixe de respectiv 6,75%, 6,85%, 7%, 7,1%, 7,2%. La Piraeus dobanda cea mai apropiata de cea a BRD-ului de 7,75% pe 6 luni este cea la depozitul pe 12 luni, de 7,2% mai mica insa cu 0,55 procente. In cazul acestui depozit dobanda se capitalizeaza. Puteti opta si pentru plata lunara a dobanzii, caz in care termenul minim de depozit va fi de 3 luni iar dobanzile vor fi mai mici. Pentru la 3 luni, 6,6%, la 6 luni 6,75%, la 9 luni 6,85% iar la 12 luni 6,95%.

La Piraeus putem constitui un depozit cu o suma minima tot de 1.000 de RON, denumit depozitul `Flexibil`. Spre deosebire de cel de la BRD, acesta este un depozit cu termene de 1, 3, 6, 9 sau 12 luni, tot cu dobanzi fixe, in functie de termenul ales. Astfel, la depozitul pe 6 luni dobanda fixa este de 6,75%, cu un punct mai mica decat BRD. In schimb, depozitul Piraeus are alte avantaje, date tocmai de flexibilitate.

Se numeste flexibil pentru ca putem face si alte depuneri de bani pe perioada termenului stabilit si putem sa retragem lunar pana la 10% din soldul depozitului, beneficiind in continuare de dobanda stabilita la inceput. De depozitul 1.000 de le BRD nu te poti atinge pana la expirarea perioadei de 6 luni.

In cazul depozitului de la Piraeus, la sfarsitul termenului puteti prelungi depozitul pe o noua perioada, cu capitalizarea dobanzii (adica dobanda acumulata pe perioada constituirii depozitului se adauga la suma depusa si in acest fel creste suma obtinuta din dobanda).

In cazul depozitelor de la Piraeus ai avantajul ca nu se percepe comision la retragerea numerarului, ci doar in cazul retragerilor inainte de scadenta (0,5%), pe cand la BRD comisionul de retragere de la ghiseu este de 0,5%. BRD mai are in plus si un comisionde gestiune luara de 0,5 euro.

Puteti totusi `fenta` putin comisionul BRD-ului perceput la retragere de numerar daca transferati banii din contul curent intr-un cont de card. Comisionul de retragere numerar de la ATM fiind de 0,2% deci cu 0,3 procente mai mic decat comisionul perceput la retragerea numerarului de la ghiseul bancii.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor