La ING castigam intre 8% si 11% cu o asigurare tip unit-linked


Data: 13.11.2006

Stiati ca o asigurare nu inseamna doar o simpla asigurare in caz de deces, cu alte cuvinte, pentru cei mai multi dintre noi, niste bani cheltuiti degeaba? Banii cheltuiti cu o polita de asigurare inseamna, in primul rand, bani economisiti, aflam din Ghiseul Bancar. In plus, respectivele sume ne aduc si castiguri, chiar mai mari decat un simplu depozit bancar.

Putem opta pentru incheierea unei polite de viata cu componenta investitionala (de tip unit-linked). Am ajuns la ING pentru a vedea in ce consta planul de asigurare cu investitii pe care compania il pune la dispozitia clientilor sai. Se pare ca atmosfera din cadrul ING nu se inscrie deloc in tiparul obisnuit, in sensul ca aici lipseau cu desavarsire atat galagia specifica din sediul altor banci cat si cozile interminabile la ghisee.

Consiliera m-a primit cu multa bunavointa. M-a informat ca planurile de asigurare cu investitii de la ING sunt de doua tipuri : Activ Plus (plan financiar cu dubla functionalitate: de asigurare de viata si de investitie, iar prima de asigurare se plateste esalonat) si Capital (plan financiar cu componenta invetitionala mai puternica, se asigura numai riscul decesului prin accident iar prima de asigurare este unica si se plateste in momentul incheierii contractului). Asigurarea de viata cu investitii se poate incheia la ING doar in moneda nationala.

Programe de investitii cu riscuri diverse

Am ales varianta Activ Plus care are doua programe de investitii (Bonuri de tezaur si Mixt), planuri care pot fi alese in functie de gradul de risc dorit de client.

Astfel, in cazul alegerii variantei Bonuri de tezaur, varianta cu risc scazut, banii mei sunt investiti 100% in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor si in depozite bancare in lei contractate cu banci straine cu activitate pe teritoriul Romaniei.

Varianta Mixt presupune un grad de risc mediu (cuprinde 25% actiuni ale celor mai importante companii romanesti, cotate la Bursa de Valori Bucuresti si 75% titluri de stat, depozite bancare in lei pe termen scurt si disponibilitati in conturi curente).

In mod obisnuit, cu cat gradul de risc pe care ni-l asumam este mai mare cu atat creste potentialul castigurilor noastre. Sa vedem ce inseamna acest lucru in varianta Mixt.

Cati bani depun si care e rentabilitatea

Prima de asigurare pe care am ales sa o depun semestrial este de 1.050 RON, pe o perioada de 10 ani. Conform calcului facut de consiliera ING, pana la sfarsitul politei trebuie sa depun o suma de 21.000 RON.

Pentru a intelege cat mai bine ce beneficii presupune contractarea Planului de investitii Activ Plus, varianta Mixt, ING face o estimare pe care o numeste: scenariu moderat, estimare conform careia, la sfarsitul perioadei contractate valoarea contului meu atinge suma de 27.419,89 RON.

Exista si o suma minima asigurata in caz de deces, fixa pe toata durata contractului, de 3.000 RON. Prima de deces reprezinta o mica parte din prima de asigurare pe care o achit (de ordinul a catorva mii de lei vechi conform spuselor consilierei ING).

Ratele de rentabilitate anuala, conform acestei estimari, sunt cuprinse intre 10,87% (in primul an) si 8 % (in ultimul an). Este insa de precizat ca ING nu garanteaza aceste valori intrucat ratele de rentabilitate anuala variaza.
La planul de asigurare cu investitii se pot atasa polite suplimentare, precum asigurari de sanatate (spitalizare si interventie chirurgicala) sau asigurari suplimentare in caz de accident.

Daca din nefericire am ghinionul de a trece printr-un astfel de eveniment (presupunem spitalizarea), in cazul in care am polita incheiata la ING, compania imi plateste prima de asigurare pe toata perioada spitalizarii tinand cont de faptul ca in aceasta perioada veniturile mele scad iar cheltuielile se indreapta acum catre o alta destinatie.

Consiliera ING m-a sfatuit sa inchei polite suplimentare la sfarsitul fiecarui an aniversar (al contractului), polite pentru care se percepe un comision de 5% din valoarea sumei depuse. Pot opta oricand, pe durata contractului, pentru modificarea structurii portofoliului de investitii, care poate varia in functie de gradul de risc pe care sunt dispusa sa mi-l asum.

Avantaje:
- Se pot retrage o parte din sumele deja investite
- La fiecare aniversare a politei se poate opta pentru pastrarea valorii beneficiilor de deces si a primelor platite.
- ING acorda un bonus de loialitate in valoare de pana la 5% din valoarea contului la momentul terminarii perioadei de plata a primelor.

Dezavantaje:
- acces numai la plasamentele de pe piata financiara interna

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor