Legea pensiilor ar putea fi modificata la mijlocul anului viitor


Data: 30.11.2006

Inasprirea criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate si cresterea gradului de colectare la sistemul public de pensii sunt principalele modificari ale legii pensiilor care vor fi adoptate cel mai probabil in vara 2007, a declarat secretarul general al CNPAS, Stefana Aghergheloaei.


Potrivit reprezentantului Casei de Pensii si Asigurari de Sanatate (CNPAS), cele mai importante modificari vor fi facute in legatura cu pensionarea in caz de invaliditate si pensionarea anticipata. Una dintre variantele gasite este restrictionarea criteriilor de incadrare a invaliditatii, pentru a se putea pesniona doar cei cu adevarat bolnavi si pentru a fi evitate fraudele.

Ca urmare a faptului ca numarul pensionarilor anticipat a crescut foarte mult in ultimul timp (in cinci ani, numarul a crescut de 1.000 de ori), stefana Aghergheloaei a propus ca variante de stopare a fenomenlului reducerea timpului de la care sa se poata face pensionarea anticipata, precum si o penalizare mai mare pentru cei care opteaza pentru acest tip de pensii.

In consecinta, autoritatile vor sa propuna o penalizare care ar putea ajunge la 30% din pensie si care sa se mentina atat in cei cinci ani dinaintea implinirii varstei standard de pensionare, cat si dupa aceea. O alta varianta ar putea fi o penalitate mai mica (in jur de 15%), dar care sa se mentina pe toata viata pensionarului. `Toate aceste variante sunt inca in discutii si nu s-a decis nimic in acest sens, dar modificarile trebuie facute, pentru a evita prabusirea sistemului public de pensii`, a spus Aghergheloaei potrivit NewsIn.

Pentru a mentine sistemul public de pensii in stare functionala in urmatorii ani, Casa Nationala de Pensii mai propune si cresterea gradului de acoperire prin includerea mai multor persoane care sa contribuie. in acest sens, institutia colaboreaza cu Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru notificarea celor aproximativ 700.000 de persoane aflate in evidenta ANAF, care realizeaza venituri din activitati independente, dar care nu sunt asigurate la sistemul public de pensii.

De asemenea, o alta modificare va fi si cresterea gradului de colectare la sistemul public de pensii. in acest sens, stefana Aghergheloaei a spus ca o reducere a fiscalitatii sociale atrage in urmatorii ani o crestere a gradului de contributie. Potrivit reprezentantului CNPAS, daca, din 1995 s-a inregistrat un deficit permanent in privinta gradului de contributie la sistemul de pensii, 2006 a fost primul an in care s-a inregistrat un excedent.

In opinia reprezentantului CNPAS, sistemul privat de pensii care va fi introdus din 2007 si in Romania, nu va putea inlocui sistemul public si este bine ca acestea sa functioneze complementar. Totusi, sistemul public trebuie reformat, pentru ca deja exista o problema majora cu imbatranirea generala a populatiei.

Daca in 2004 raportul de dependenta era subunitar (un contribuabil platea asigurari pentru mai mult de un pensionar) in prezent lucrurile s-au echilibrat, raportul fiind de 1 la 1. Stefana Aghergheloaei a spus ca raportul optim pentru ca sistemul public sa functioneze este de 2,6 contribuabili la un pensionar.

Modificarile la legea 19/2006 sunt in lucru la CNPAS, dupa care vor urma discutii la Ministerul Muncii. Rreprezentantul CNPAS a mai spus ca, cel mai probabil, modificarile vor fi aprobate la jumatatea anului 2007 si vor intra in vigoare incepand cu 2008.

Sursa:
www.wall-street.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor