Acum doua zile, Consiliul de Administratie al BNR a decis o reducere cu jumatate de punct procentual a ratei dobanzii de politica monetara, de la 8%, valoare stabilita in ianuarie, la 7,5%/an. Masura luata de BNR a surprins cea mai mare parte a pietei, care anticipa luarea unei astfel de hotarari luna viitoare sau in mai.
Drept consecinta cursul mediu euro/leu a urcat ieri de la 3,3579 la 3,3678 lei, semn ca moneda nationala a receptat decizia BNR cu usurinta, fara tulburari majore. De altfel, tranzactiile din piata s-au realizat in culoarul 3,36 - 3,3690 lei, euro coborand de la o deschidere la 3,3670 - 3,3672 lei.
In comunicatul emis de BNR se arata ca `reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7,5% se traduce si intr-o apropiere dintre aceasta si nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, cu scopurile imbunatatirii transmisiei semnalelor de politica monetara, al intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara ca principal instrument al politicii bancii centrale si al ancorarii mai bune a anticipatiilor inflationiste, inclusiv pe termen mai indelungat`.
`Decizia luata de BNR de a taia inca o jumatate de punct procentual din dobanda de politica monetara a fost una surprinzatoare, afirma Daniel Buzatu, dealer sef la Banca Romaneasca. In opinia mea hotararea CA al BNR ar mai fi putut astepta inca o luna, dar probabil ca s-a dorit reducerea costurilor legate de sterilizarea excesului de lei din piata.
Cred ca inflatia pe aceasta luna va fi undeva in intervalul 0 - 0,10%, ceea ce ar reprezenta un nivel al ultimelor 12 luni de circa 3,70%. Pe de alta parte, decizia bancii centrale are rolul de a mai infrana evolutia apreciativa a leului care pare de neoprit. De fapt, piata spune ca avem o moneda nationala tare`.
Puterea leului deriva din nivelul inca ridicat al dobanzilor, ultimul exemplu fiind situatia din precedentele doua saptamani, cand dobanda overnight a urcat, sau chiar depasit, pragul de 20%. Efectul imediat a fost aprecierea leului pana aproape de pragul de 3,33 lei, fondurile speculative, si nu numai ele, profitand de aceasta evolutie. Pe de alta parte, fluxurile de valuta care intra in tara sunt inca mari, atat din investitiile directe in economie sau piata de capital dar si fondurile venite din partea U.E. sau de la romanii care muncesc in strainatate.
Daca indicele preturilor de consum va continua sa scada, dupa primele doua luni, rata anuala a inflatiei va cobori la 3,8%, nivelul minim inregistrat dupa 1990, BNR considerand ca pe termen scurt perspectivele s-au imbunatatit, este foarte posibil sa vedem o continuare a procesului de reducere a dobanzii.
In acest sens, Daniel Buzatu considera ca `anul acesta vor mai fi ajustari ale ratei dobanzii de politica monetara. Depinde insa de evolutia indicelui preturilor de consum si de riscurile aparitiei unor derapaje in evolutia raportului euro/leu, datorita adancirii deficitelor, in primul rand, al celui comercial si, apoi, a celui de cont`. Ramane astfel riscul derapajelor, datorate in opinia BNR de o posibila relaxare a politicilor de venituri si fiscale si de o majorare, in continuare, a deficitului de cont curent, ceea ce impune aplicarea unei conduite prudente a politicii monetare.
Revenind la piata valutara observam ca, in contradictie cu euro, cursul dolarului a coborat de la 2,5313 la 2,5229 lei. Scaderea cu un ban a monedei americane este consecinta evolutiei paritatii euro/dolar, care a urcat ieri la 1,3320 - 1,3356 dolari, odata cu revenirea pe pozitii de vanzare de dolari a investitorilor, dupa marcarea profiturilor din precedentele trei sedinte. La aprecierea euro a contribuit si publicarea indicelui conjunctural Ifo, care masoara increderea mediului de afaceri german, care a crescut la 107,7 puncte, fata de 107 puncte in februarie.
Inflatia va cobori curand la 5%
BNR anticipeaza ca rata medie anuala a inflatiei va cobori, in perioada imediat urmatoare, la nivelul de 5%, fata de 6,56% cat s-a inregistrat la finele anului trecut. Rata medie anuala a inflatiei a coborat, de asemenea, la 5,8% in februarie de la 6,56% in decembrie 2006 si 9% in februarie 2006.
Rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decat se anticipa, fiind de 3,81% in luna februarie comparativ cu 4,01% in luna precedenta, 4,87% in decembrie 2006 si 8,49% in februarie 2006, mai informeaza banca centrala.
Rata a scazut, in 2 ani, cu 5%
Rata dobanzii de politica monetara atingea in luna aprilie 2005 un nivel de 12,5% pe an. In luna august 2005, BNR a scazut rata dobanzii-cheie la 8,5%, iar cu o luna mai tarziu a mai coborat nivelul acesteia cu inca un punct procentual. Apoi, in 2006, rata dobanzii de politica monetara a inregistrat doua cresteri, la 8,5% in februarie si la 8,75% in iunie. In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis din nou scaderea ratei dobanzii la 8%, iar acum, la numai o luna de la decizia anterioara, nivelul ratei dobanzii a fost coborat cu inca 0,5 puncte procentuale, la 7,5%.
Un articol de: Radu Georgescu
Sursa: Curierul National
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...