Moneda nationala a castigat, de luni pana vineri, 31 lei vechi (0,09%) fata de euro, dupa cum arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru ca decizia acesteia de a scadea dobanda cheie de la 8,00 la 7,50% pe an a avut un impact mai mic asupra cursului decat evolutia monedelor din regiune.
Banca centrala a afisat luni un curs de 3,3579 lei pentru o moneda europeana, acesta fiind nivelul mediu de tranzactionare din piata interbancara, in asteptarea deciziei de politica monetara a BNR, potrivit NewsIn.
Marti dimineata, leul a suferit o usoara depreciere de la 3,3620 la 3,3700 lei/euro in prima parte a sedintei valutare de pe piata bancilor, motiv pentru care cursul afisat de BNR pentru acea zi a aratat o depreciere a leului cu 0,29% fata de nivelul din ziua precedenta, pana la 3,3678 lei/euro, dar in a doua parte a zilei, moneda nationala a inceput sa recupereze teren in fata celei europene, ca urmare a faptului ca nivelul dobanzilor interbancare la depozitele in lei au continuat sa aiba un nivel suficient de ridicat incat sa fie atractive pentru investitori.
In zilele urmatoare, leul a continuat sa se arecieze fata de euro, asemeni celorlalte monede din regiune, dar si ca urmare a apropierii Sarbatorilor de Pasti cand, de obicei, intra in tara mai multa valuta de la romanii care lucreaza in strainatate.
Joi, odata cu publicarea raportului agentiei de rating Moody's despre Romania, care aprecia ca perspectiva tarii noastre ramane buna, nivelul actual al deficitelor inregistrate de Romania fiind suportabile, chiar daca sunt destul de mari, leul si-a intarit aprecierea fata de euro.
Faptul ca agentia de evaluare Standard and Poor's a urcat, joi, ratingul Poloniei cu o treapta la A- a determinat aprecierea zlotului fata de euro, dar a atras si aprecierea altor monede din regiune, printre care si leul, au spus dealerii.
Nevoia mare de lei de la sfarsitul lunii pentru achitarea taxelor si impozitelor la bugetul de stat si a salariilor catre angajati a contribuit, de asmenea, la aprecierea leului fata de euro si, astfel, leul a reusit sa se aprecieze pana vineri seara la 3,3505 lei/euro, iar banca centrala a publicat, in ultima zi a saptamanii, un curs mediu de 3,3548 lei/euro.
Pentru luni, 2 aprilie, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Catu, se asteapta ca intervalul de tranzactionare pentru moneda europeana sa fie de 3,3450-3,3550 lei, cu o tendinta de consolidare a evolutiei recente.
Sursa: Wall Street
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...