Euro si-a extins castigul in fata leului, urcand pe piata valutara de la Bucuresti pana la un maxim de 3,17 lei, in a doua zi de corectie la nivel regional. Miscarile speculative de pe pietele valutare din Europa de Est au coincis si de data aceasta cu scaderi semnificative pe pietele bursiere din regiune, asa cum s-a intamplat de mai multe ori in ultimii ani. Speculatorii straini au cumparat ieri masiv valuta, atat euro, cat si dolari. Miscarea a inceput prin inchideri masive de pozitii operate de fonduri de hedging pe piata turceasca, iar celelalte monede din vecinatate au fost prinse intr-o miscare de contagiune.
In numai doua zile euro a urcat la Bucuresti cu peste 1,6%, de la 3,12 la 3,17 lei, pe fondul tranzactionarii unor volume foarte mari. Bancile locale se straduiesc acum sa faca fata volatilitatii ridicate, dupa ce pana zilele trecute presiunea era de apreciere a leului, pe fondul unui sentiment regional pozitiv.
In ultimele trei zile pietele bursiere din regiune au pierdut 3,4%, conform indicelui CECE calculat de Bursa din Viena. Piata de la Bucuresti si cea de la Budapesta au pierdut cel mai mult - peste 5% in acest interval.
La Bucuresti, cel mai puternic declin a fost miercuri, cand actiunile au pierdut 3-4%, singurul motiv plauzibil gasit de brokeri fiind scaderile de circa 1,6% de pe piata din Statele Unite cu o zi inainte - cele mai puternice din ultimele cinci luni.
Caderea a continuat insa si ieri pe toate pietele din regiune, desi piata americana s-a calmat. Indicele BET, care urmareste cele mai reprezentative companii, a pierdut 1%, in timp ce SIF-urile au coborat cu aproape 3%. Piata romaneasca a fost printre cele mai performante din regiune de la inceputul acestui an, astfel ca este normal ca scaderile sa fie mai puternice aici atunci cand acestea se produc, spun brokerii.
Zlotul polonez si forintul maghiar, monede cu care leul era in mod traditional sincronizat, au pierdut de asemenea peste 1,5 puncte procentuale in fata euro in ultimele zile.
Un articol de: Liviu Chiru, Vlad Nicolaescu
Integral in Ziarul Financiar
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...