Autoritatile apeleaza la un sistem informatic de imprumut. Problema sistemului informatic de colectare a contributiilor pentru pensiile private obligatorii, cu care se confrunta Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), nu a fost rezolvata nici pana acum. Astfel ca autoritatile au hotarat sa emita un Ordin prin care sa oblige Trezoreria statului sa preia sarcinile ANAF.
Din cauza faptului ca sistemul informatic de colectare a contributiilor pentru pensiile private obligatorii, dintre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si ANAF, nu este pus la punct, autoritatile au gasit o solutie ingenioasa pentru a iesi la liman din aceasta situatie: pasarea pensiilor private in curtea Trezoreriei. Astfel ca ministrul muncii, Gheorghe Barbu, impreuna cu cel al finantelor, Sebastian Vladescu, vor emite un Ordin prin care Trezoreria statului va fi obligata sa preia toate sarcinile ANAF-ului, in ceea ce priveste colectarea si virarea contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Mai exact,Trezoreria va trebui sa preia evidenta cu platile efectuate de catre firme pentru salariati la pensia privata si sa o trimita, lunar, la CNPAS. `Este o solutie de compromis. Pentru ca altfel sistemul privat de pensii nu va fi implementat la timp. Sau, in cel mai rau caz, ii dam drumul asa, fara logistica necesara, si se risca ca banii contribuabililor sa se piarda.
La fel cum s-a intamplat in Polonia. Acolo, s-au colectat, in patru-cinci luni, 2 miliarde de dolari, dar nu s-a stiut ai cui sunt. Cat are in cont Popescu si cat Ionescu. Si atunci Guvernul a elaborat un proiect de lege prin care a hotarat sa imparta banii proportional intre fonduri si distribuiti egal intre participanti. Ceea ce nu a fost deloc corect. Pentru ca cei cu salarii mari au pierdut foarte multi bani. De aceea, incercam sa gasim alte solutii, iar cea mai viabila, in momentul de fata, este Trezoreria`, ne-au declarat surse din sistem.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, `institutia de colectare, ANAF, si institutia de evidenta, CNPAS, sunt responsabile de colectarea si virarea contributiilor angajatilor la fondurile de pensii private`. Ca atare, Trezoreria este introdusa in schema, deocamdata, fara nicio baza legala. Conform presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, ANAF nu va fi scoasa complet din schema, `pentru ca este responsabila cu controlul calcularii si virarii corecte si la timp a acestor contributii de catre angajatori`.
`Trezoreria nu este solutia viabila`
Specialistii in domeniu considera ca implicarea Trezoreriei nu este cea mai buna solutie, intrucat aceasta nu va fi capabila sa-si duca la bun sfarsit noile indatoriri.
`Trezoreria nu este o solutie. Pentru ca aceasta nu poate sa spuna nominal cat a platit unul sau altul. Si atunci vireaza lista CNPAS-ului, care ii ia pe fiecare in parte, pe cod numeric personal etc. Trezoreria nu stie decat global cat a platit o firma. Si apoi se pune problema cat va dura fluxul de informatii intre Trezorerie si Casa de Pensii. Oricum, mi se pare destul de mult pentru aceasta institutie`, ne-au declarat specialistii.
Potrivit CSSPP, anul acesta se vor colecta primele contributii de pensii facultative si obligatorii in administrare privata, astfel ca toti salariatii pana in 35 de ani vor fi obligati, conform legii, sa adere la un fond privat de pensii.
Daca in termen de sase luni acestia nu vor face optiunea pentru un anumit administrator, CSSPP ii va introduce in sistem in mod aleator.
Sursa: www.gardianul.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...