Pragului maxim de despagubire da frisoane asiguratorilor


Data: 14.09.2006

Toate datele statistice indica faptul ca in ultimii 6 ani piata asigurarilor din Romania a cunoscut o crestere semnificativa, in anul 2000 inregistrandu-se un volum al primelor brute subscrise de circa 674 milioane RON, ajungand anul trecut la circa 4.400 milioane RON, ceea ce reprezinta o crestere de 650%.

Dar cea mai spectaculoasa crestere in intervalul de timp precizat anterior au cunoscut-o asigurarile de viata, al caror volum al primelor subscrise din contracte directe au atins anul trecut suma de 1.027 milioane RON, dupa ce in anul 2000 acesta se situa undeva in jurul a 107 milioane RON, cresterea fiind de aproape 1000%.

Dar in recentul Raport asupra stabilitatii financiare al Bancii Nationale se precizeaza, pe de o parte, ca `sectorul asigurarilor este receptat la nivel global ca un sistem stabil al sistemului financiar`, dar, pe de alta parte, se considera ca `principalele surse de instabilitate pentru sectorul asigurarilor sunt ratele de dobanda in scadere pentru asigurarile de viata si cresterea pragului maxim de despagubire pentru asigurarile generale`.

Specialistii Bancii Nationale nu afirma ca o astfel de situatie ar putea deveni reala pe piata romaneasca, dar intr-o conjunctura defavorabila s-ar putea produce. In studiul precizat anterior se precizeaza pe scurt mecanismul ajungerii intr-o astfel de conjunctura. Astfel, `diminuarea ratei dobanzii creeaza presiune pe societatile de asigurari de viata, intrucat acestea urmaresc sa obtina randamente pentru portofoliul de investitii cel putin egale cu rata minim garantata.

Ca efect al scaderii dobanzilor, companiile au crescut investitiile in active cu randament si risc ridicat. Emisiunile de certificate de trezorerie au scazut puternic in ultima perioada, obligand societatile de asigurari sa plaseze lichiditatile pe termen scurt preponderent pe piata bancara.` Dar si BNR este de acord cu faptul ca societatile de asigurari detin pasive nelichide si nu sunt expuse riscului de contagiune precum bancile, mobilizand resurse pe termen lung, aspect care conduce si la reducerea presiunilor bugetare.

Daca se au in vedere datele generale pe anul 2005 in Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, rezulta ca ponderea primelor brute subscrise catre cele 22 societati pentru clasa I - asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare - a fost de 63,7% din total asigurari de viata, valoarea primelor brute subscrise la aceasta clasa de asigurare fiind circa 179,8 milioane euro, in crestere reala cu 31,5% fata de 2004. In cazul clasei III - asigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii - ponderea a fost de 34,9%, iar subscrierile din contractele de asigurare incadrate in aceasta clasa au crescut cu 32% in termeni reali fata de 2004, ajungand la circa 98, 5 milioane euro.

Dar, pentru categoria asigurarilor de viata, au platit indemnizatii brute 21 din cele 22 societati de asigurare care au practicat aceasta categorie in anul 2005, valoarea totala a indemnizatiilor platite la aceasta categorie fiind de circa 26, 5 milioane euro, acest indicator inregistrand anul trecut o crestere reala cu 19,12% fata de anul 2004. Trebuie precizat ca 85,6% din suma a fost platita pentru riscurile produse in 2005, restul sumei facand obiectul unor riscuri produse in anii anteriori.

Ca structura, pe clase de asigurare, in cazul clasei I s-a inregistrat cea mai mare pondere, adica 94,5% din total, in timp ce pentru clasa a II-a, asigurari de casatorie si nastere, s-au fost platite indemnizatii brute estimate doar la 0,1% din total. Ponderi modeste au inregistrat si clasa III - asigurari legate de fonduri de investitii - 3,2%, clasa IV - asigurari permanente de sanatate - 0,8%, cu mentiunea ca in acest ultim caz indemnizatiile platite au inregistrat o crestere reala cu 84,6%, sub influenta reincadrarii in aceasta clasa a unor produse care, potrivit clasificatiei anterioare, se regaseau in clasa I.

Daca exista un pericol de instabilitate, prin prisma a ceea ce s-a intamplat anul trecut s-ar putea aprecia ca acesta ar venii din partea asigurarilor din clasa I - asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare.

Mentionam ca in primul semestru al acestui an, calculata in euro, piata asigurarilor a crescut cu 28%, fiind estimata de catre site-ul specializat 1 asig.ro la 800 milioane euro, cresterea procentuala inregistrata fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de circa 16%.

Sursa: www.bloombiz.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor