Lupta pentru RCA a coborat iarasi companiile in strada, cu toate interdictiile ridicate de Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA). Pe de alta parte, neconcordantele privind Cartea Verde au fost eliminate, desi clientii trebuie sa fie foarte atenti la grilele de tari oferite in pretul standard, care difera de la o companie la alta. In mod cert insa pretul RCA va creste.
Pentru A.B., varful de vanzare al asigurarii de raspundere civila auto (RCA) obligatorie a culminat de Craciun, pe strada. A.B. vinde acum asigurari pentru cateva dintre cele mai mari firme, intr-o ghereta de langa sediul politiei de pe strada Logofat Udriste din Bucuresti. `Cand vinzi in strada exista foarte multe riscuri. Poti sa te certi cu Politia Rutiera si atunci poti primi amenda de la cateva milioane de lei vechi pana la cateva mii de euro. Insa, mai nou, si Politia Comunitara ne da amenda - care porneste de la minimum cinci milioane de lei vechi`, spune A.B.
Asigurarea sezoniera
RCA este, poate, cel mai important segment de business din Romania, confirma Adrian Allott, seful Aviva. Piata este inca sub-dezvoltata si va creste doar odata cu dezvoltarea segmentului de pensii. Allott crede ca, desi tarifele RCA au crescut ca urmare a aderarii la Uniune, inca nu sunt suficient de mari pentru a acoperi costurile. `Pe piata va aparea, din 2007, o mult mai larga paleta de preturi. Unele companii vor juca mai agresiv pentru a castiga cota de piata si, prin urmare, vor afisa preturi mai mici, in timp ce altele vor incerca sa-si recupereze pierderile, marind pretul`, sustine Allott.
De altfel, majorarile de capital de anul trecut au fost utilizate de companiile care le-au efectuat in principal pentru a acoperi daune. La noua luni din 2006, piata asigurarilor a atins circa 2,28 miliarde euro, incluzand segmentul `life`, situat undeva in jurul a 1,2 miliarde, raportat sub forma primelor brute subscrise. RCA reprezinta circa 25% din nivelul primelor non-life, adica aproximativ 250-300 milioane euro - un segment mare, mai ales tinand cont de faptul ca, daca raportarea este efectuata doar fata de numarul noilor contracte (`new business`), piata e, de fapt, mult mai mica. Nu e de mirare, prin urmare, ca lupta concurentiala impune o scadere a tarifelor. In fond, RCA este sezonier, iar grosul afacerii se face la sfarsitul fiecarui an. `In decembrie 2006, circa 40% din primele RCA anuale au fost deja incheiate`, spune seful BCR Asigurari, Mihai Tecau.
Cu samponul... la Cartea Verde
Din cauza luptei concurentiale, asiguratorii au bombardat clientii RCA cu oferte promotionale - au `pus pe masa` chiar si sampon, veste reflectorizante sau bonuri de benzi-na, asigurari de casa si grile totale Carte Verde.
Sondajul efectuat de SFin la asiguratori a demonstrat ca in piata exista doua tipuri de oferte, triate dupa Carte Verde si sustinute in mod echilibrat de marile companii: cu toate tarile Uniunii si toate tarile din grila non-UE incluse, sau cu toate tarile Uniunii plus cele semnatare ale Conventiei Carte Verde non-UE:
In piata au existat cazuri de plata a politei Carte Verde separat pentru cei care au dorit sa iasa din tara doar cu RCA simplu, insa asiguratorii spun ca nu mai este nevoie de aceasta dubla plata, iar cei care au asigurare valabila in 2007 si nu au Carte Verde pot plati doar diferenta de pret la asiguratorul emitent. `In speta, aceste cazuri au fost rare - noi ne-am anuntat toti clientii ca vom incheia polite noi cu Carte Verde din 2007`, spune un vanzator de RCA al Omniasig.
`Tarifele vor creste fiindca si limita de acoperire a daunei va creste`, spune Mihai Tecau. Desi in prezent tariful are in vedere o rata a daunei de 75%, peste care se astern 15% comision catre vanzator, 5-6% taxe catre stat si doar 2-3% profit al companiilor emitente, Tecau crede ca piata are deja un nivel al daunei in crestere, situat undeva in jurul a 85% din pretul unei asigurari. `Pentru a diminua costurile implicate de rata daunei trebuie sa cresti pretul. In plus, limitele acoperirii asigurarii in tarile UE vor creste de la maximum 100.000 de euro pentru vatamari materiale, la 500.000 de euro vatamari corporale si invaliditate, la 1 milion si respectiv 5 milioane de euro, in 2008-2009, fapt ce va contribui o data in plus la majorarea tarifelor`. Ramane de vazut insa ce companii vor face fata nivelului crescut al daunelor.
Sursa: www.sfin.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...