Programul Prima Casa 2011 vine cu modificari


Data: 21.01.2011

Programul Prima Casa 3 vine cu un plafon de creditare mult mai scazut decat in anii precedenti si cu modificari care ar putea descuraja potentialii cumparatori.

Pentru anul 2011, plafonul garantiilor care pot fi emise este de 200 de milioane de euro, aceasta fiind diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010, care va fi realocata intre finantatorii acceptati, se arata in nota de fundamentare a actului normativ, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor.

Pana la sfarsitul anului 2010, prin programul guvernamental Prima Casa au fost emise 34.633 de garantii, in valoare totala de 1,416 miliarde de euro, din plafonul cumulat de 1,7 miliarde de euro, pentru perioada 2009 - 2010.

Astfel, ar putea fi prea scazut plafonul de 200 de milioane de euro pentru acest an? Potrivit specialistilor in domeniu, suma ar fi chiar mai mult decat potrivita.

"Plafonul de 200 de milioane de euro este suficient pentru moment, atat timp cat toate imobilele cumparate prin programul Prima Casa au avut deprecieri ale valorii constante, cu valori cuprinse intre 5 - 10 la suta cel putin, in fiecare an", a explicat, pentru Ziare.com, Dragos Dragoteanu, fondatorul companiei imobiliare Euroest.

Potrivit spuselor sale, preturile locuintelor din imobilele vechi, construite inainte de 1977, vor continua sa scada. In cazul altor segmente de locuinte, preturile vor varia si in functie de ofertele disponibile la vanzare in zonele adiacente. "Cu siguranta nu va exista o imbunatatire vizibila a pietei imobiliare pe nici un segment", a precizat Dragoteanu.

La randul sau, analistul pietei imobiliare Radu Zilisteanu este de parere ca piata se afla, in mod clar, pe un trend descendent, cel putin in privinta locuintelor achizitionate prin programul Prima Casa.

"Daca in anul 1 nu s-a consumat miliardul ala chiar de tot, in anul 2 nu s-au consumat aia 700 de milioane de euro, este clar ca interesul este in descrestere al potentialilor solicitanti ai creditelor garantate prin programul Prima Casa", a spus Zilisteanu, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, in prima jumatate a acestui an, este posibil ca preturile sa mai scada usor, insa principala tendinta este de stabilitate. In ceea ce priveste numarul de tranzactii efectuate, o schimbare in sensul cresterii acestora ar putea fi resimtita de abia din toamna acestui an.

Conturile curente, la dispozitia bancilor

Valoarea plafonului nu este singura modificare prevazuta pentru programul Prima Casa 3. Una din cele mai importante este faptul ca bancile vor pune gaj pe conturile curente ale clientilor care contracteaza un astfel de imprumut.

"Avand in vedere faptul ca instituirea de popriri pe conturile beneficiarilor programului conduce la indisponibilizarea sumelor destinate platii ratelor scadente din finantarea garantata in vederea stingerii creantei creditorilor urmaritori, ceea ce conduce la prejudicierea intereselor statului prin executarea garantiilor acordate in cadrul programului, pentru evitarea acestor situatii intalnite frecvent in practica bancara si pentru protejarea intereselor statului, se propune introducerea unei garantii reale mobiliare sub forma gajului fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabile pe toata durata finantarii in favoarea finantatorului", se explica in nota de fundamentare.

De asemenea, se adauga ca masura este menita sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, reprezentand o garantie suplimentara, deoarece pe toata durata de derulare a creditului, sumele din conturile beneficiarilor vor fi destinate cu prioritate achitarii ratelor de credit scadente.

Aceasta prevedere ar putea avea un impact negativ, in sensul tinerii la distanta a potentialilor clienti, care nu vor sa renunte, practic, la propriile conturi bancare.

"Acum este prevazut in actul normativ, dar inainte bancile faceau oricum chestia asta. Este posibil sa descurajeze cumparatorii, cel putin la nivel psihologic", a spus Radu Zilisteanu.

De altfel, aceasta prevedere ar putea fi chiar motivul pentru care valoarea plafonului este mult mai scazuta, in acest an.

"Cu siguranta, din acest punct de vedere, cele 200 de milioane de euro s-ar putea sa fie foarte suficiente pentru cei care vor sa achizitioneze prin programul Prima Casa, pentru singurul motiv ca restrictiile bancare si ale statului sunt din ce in ce mai mari si oamenii se vor gandi de zece ori inainte sa achizitioneze un imobil, atat timp cat stiu ca valoarea lui in timp poate sa se deprecieze, ratele pot sa creasca din cauza cresterii EURIBOR si constrangerile sunt din ce in ce mai mari", a explicat Dragos Dragoteanu.

Cum se poate transfera dreptul de proprietate si creditul?

Printre modificari se numara si eliminarea conditiei de asociere a unui numar de 7 persoane pentru primirea unui credit pentru constructia unor locuinte noi. In schimb, s-a introdus conditia de desemnare a unui reprezentant dintre asociati, care va indeplini toate formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte respectiv si va gestiona relatia cu finantatorul. De asemenea, cel putin unul dintre asociati trebuie sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

De asemenea, Ministerul Finantelor va putea aproba preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei in mai multe cazuri:

- Daca beneficiarul isi pierde locul de munca, i se reduc veniturile, se stabileste temporar sau definitiv in alt stat sau intervine altceva si nu isi mai poate plati ratele, creditul si locuinta vor fi preluate de orice alta persoana fizica eligibila.

- Unul din coproprietari poate prelua restul de cota-parte din locuinta, in vederea intregirii dreptului de proprietate, daca celalalt coproprietar renunta din diferite motive.

- In urma divortului si partajului conventional, unul dintre soti poate obtine locuinta si creditul aferent, daca locuinta a fost achizitionata de ambii soti, in timpul casatoriei.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor