Randamentele unit-linked vor avansa cu 15%


Data: 06.02.2007

Fondurile mutuale clasice sunt obligate de regulamentul pietei la o mai mare transparenta in legatura cu numarul de investitori si volumul activelor nete. In cazul asigurarilor unit-linked, aceste date sunt mai greu de aflat.


Politele unit-linked, compuse dintr-o asigurare de viata si o componenta investitionala intr-un fond de investitii, s-au bucurat anul trecut de un succes in valoare de circa 100 milioane euro in prime brute subscrise, conform unor estimari. Singurele date concrete sunt insa cele legate de evolutia randamentelor.

Daca in cazul fondurilor mutuale randamentele de anul trecut au fost pozitive, variind de la 3,5 la 19,3%, in medie, in functie de clasa de investitii a fondului, in schimb randamentele fondurilor asociate politelor de asigurare au coborat sub zero cu pana la aproximativ 7,5% in cazul a cinci fonduri. Randamentele au inregistrat in cazul a 31 de fonduri avansuri cuprinse intre 0,2 si peste 30%, daca se iau in calcul si randamentele fondurilor nou-lansate.

Un randament mediu al politelor unit-linked pentru anul 2006, de aproape 7%, calculat pentru 34 de fonduri aflate sub administrarea a cinci firme private, le-ar pozitiona pe un loc de mijloc in topul celor mai eficiente instrumente investitionale in functie de randament. Opt fonduri au avut cresteri modeste, situate sub rata inflatiei (4,87% in 2006), iar restul de 21 luate in calcul au avut cresteri peste inflatie. Cele mai mari cresteri au fost date de evolutia pretului actiunilor listate, in pofida scaderii din primavara anului trecut, piata de capital revenindu-si spre sfarsitul anului 2006. Astfel, fondurile nou-lansate, bazate pe actiuni, au inregistrat cresteri mai mari decat cele deja existente in piata, care au suportat socul din primavara trecuta.

Principalul vinovat pentru coborarea sub zero a randamentelor a cinci fonduri axate in principal pe investitii in dolari si euro a fost avansul leului in raport cu aceste monede si evolutia slaba a dolarului pe piata internationala.

Investitia e pe termen lung

Cei care investesc in asigurari de viata cu componenta investitionala trebuie sa aiba in vedere faptul ca aceasta este guvernata de un contract pe termen lung, sustine Ian Harrocks, CEO al KD Life.

Exista plangeri in piata legate de lipsa de profit a unor instrumente unit-linked pe termen mediu, de trei-cinci ani, insa acest lucru se datoreaza doar necunoasterii de catre romani a acestui tip de instrumente, care au un risc scazut si un randament scazut din cauza plasamentelor sigure, plafonate de arbitrul pietei la un anumit nivel de risc care nu poate genera profituri mari. Daca fondurile cu grad scazut de risc ale unei anumite companii au atins randamente de 6-8% in 2006, acestea vor cobori, probabil, la 5-7% in 2007, in comparatie cu nivelul de crestere al randamentelor politelor unit-linked cu grad mai mare de risc, care va fi de 13-18% in urmatorii doi ani, crede Harrocks.

Acest lucru va face ca apetitul pentru politele traditionale sa scada, in timp ce apetitul pentru polite unit-linked cu risc mai mare sa creasca. `O polita traditionala e scrisa pentru cel putin 10-20 de ani, iar clientii nu ar trebui sa adere la ea avand o atitudine de termen scurt`, crede Harrocks. KD Life a impachetat fondul mutual KD Maximus cu polita unit-linked, ceea ce i-a adus o crestere de 19% pentru 2006 (fiind lansat in iulie), si o preferinta a clientilor de 93% indreptata catre politele unit-linked, in detrimentul celor traditionale pe termen lung. `Mai toate bancile lanseaza sau au lansat fonduri mutuale si case de brokeraj. Piata de capital este inca subdezvoltata si se afla in plina crestere, iar instrumentele atasate acesteia vor aduce, probabil, o crestere estimata de 13-18% in 2007 si 2008`, crede Harrocks.

In plus, clasa medie este tinta urmatita cu precadere de acest produs. `Am estimat nivelul mediu al economisirii anuale pe 2006 la 250 de euro, insa acesta a fost la final de 350 de euro. Componenta investitionala reprezinta cam 75-80% din costul politei, restul reprezentand asigurarea`, sustine Harrocks.

Iarna nu-i ca vara

Desi estimarile legate de randamentele ulterioare nu pot fi exacte, unii manageri de fonduri plaseaza cresterile din acest an undeva intre 13 si 18%, in special pentru fondurile bazate pe actiuni. Trebuie subliniat insa faptul ca orice estimare poate fi infirmata de piata, in orice moment, o investitie cu un grad mai mare de risc putand aduce, in functie de evolutiile internationale sau locale, si profituri, dar si pierderi pe masura.

Surse din piata sustin ca organul de supraveghere, Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), priveste cu multa atentie declaratiile managerilor de fonduri privind evolutia pietei, pentru a evita publicarea unor sfaturi de investitii care s-ar putea transforma in pierderi, dupa modelul regulamentelor existente pe pietele dezvoltate - precum cea din Marea Britanie. Problema e ca piata romaneasca este subdezvoltata, iar in lipsa declaratiilor transparente, publice, CSA nu poate controla promisiunile facute direct de selleri clientilor, de cele mai multe ori bine-gonflate - iar clientii raman astfel fara un reper la care sa se raporteze.

Sursa:
www.sfin.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor