Romanii pretuiesc viata mai mult


Data: 11.10.2006

Avem concetateni cumpatati cu bugetul casei, dar care investesc mai mult de la an la an in asigurari de sanatate si de viata. Romanii mentin un echilibru intre venituri si cheltuieli, avind in vedere ca aproximativ jumatate (41%) dintre respondenti isi manageriaza bugetul casei, spune un studiu al IMRCG (International Marketing

Research&Communication Group), companie independenta de cercetare de piata. Totodata, un sfert dintre cei chestionati au raspuns ca reusesc doar citeodata sa stringa bani dupa ce isi platesc cheltuielile curente.

In ceea ce priveste asigurarile, in intervalul 2003-2005, acestea au inregistrat o usoara scadere la masini, dar in 2005, cele de viata si cele pentru cladiri s-au dublat. Astfel, daca in 2003 asigurarile la masini detineau aproximativ 23% din totalul pietei asigurarilor, in 2005 acestea au scazut cu circa 4 puncte procentuale, ajungind la 19,7%.

De asemenea, asigurarile de sanatate au inregistrat o crestere semnificativa, de la 2,3% in 2003 la 6,2% in 2005. La fel, asigurarile de casa au crescut cu peste jumatate, de la 3 la aproximativ 7%, in perioadele analizate, potrivit aceluiasi studiu.

Creditele s-au dublat

De asemenea, 53% dintre respondenti au raspuns ca detin card de debit/credit, iar 38% dintre ei au polita de asigurare de orice fel. Fata de anii trecuti, aceasta reprezinta o imbunatatire, mai ales ca veniturile celor intervievati sint peste medie (circa 200 de euro per capita/familie) ca si variabila de recrutare.

Interesant este ca tot in 2005, doar 1% dintre cei chestionati investeau pe bursa, iar 2,5% faceau tranzactii sau investeau certificate intr-un fond mutual. Se observa ca, in decurs de doi ani, in Romania a crescut utilizarea cardului de debit/credit cu 5% in piata, de asemenea si depozitele la termen cu 8%. In ceea ce priveste creditele bancare, in general, proportia a sarit de la 11,7 la 23,7%, o diferenta in sus de 12%.

Incredere scazuta in banci

Romanii nu mai au incredere in banci ca acum citiva ani. Gradul de incredere in banci a scazut, de la 4,55 la 3,62, de la 4,77 la 3,69, si de la 4,08 la 3,11. Bancile nu mai sint vazute ca institutii unde oamenii pot sa isi depuna banii cu incredere. Astfel, daca in 2003 indicele era de 4,5%, anul trecut acesta a scazut pina la 3,6%. Bancile nu mai sint considerate nici institutii importante pentru economiile populatiei. Daca in urma cu doi ani, cota rezultata era de 4,7%, in 2005, aceasta a scazut pina la 3,6%. Ca partener unic cu care faci o investitie, indicele a scazut de la 4,8 la 3,11% in perioadele supuse monitorizarii. Studiul a mai luat in calcul si imaginea consumatorilor legata de banci.

Cifrele arata ca BCR a scazut dramatic in 2 ani cu peste jumatate, de la 51,5 la 29,7%, BRD a crescut de la 16,5 la 19,8%. CEC a scazut de la 7,8 la 5,3%, Raiffeisen a crescut de la 7,2 la 14,3%, Bancpost a crescut de la 3,7 la 9%.

Studiul de tip omnibus a fost realizat de compania independenta de cercetare full-service IMRCG pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti, din clasa medie, locuitori in orase de peste 50.000 de locuitori, barbati si femei cu un venit de peste 200 de euro/capita.
Un articol de: Lidia Ionita

Sursa: www.cotidianul.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor