Reprezentantii institutiilor financiare si non-financiare, precum si reprezentanti ai Guvernului, au discutat astazi despre beneficiile folosirii cardurilor pentru economia romaneasca, cu ocazia unei mese rotunde organizata cu sprijinul Visa. In cadrul dezbaterii au fost punctate principalele avantaje oferite de carduri, dar si cele mai importante masuri pentru a stimula folosirea acestora. La baza discutiilor au stat rezultatele studiului `10 ani de card in
Studiul analizeaza beneficiile utilizarii cardurilor si platilor electronice pentru economia romaneasca, plecand de la evolutia indicatorilor pietii. Conform studiului, cardurile au un rol important la eliminarea economiei subterane prin cresterea transparentei proceselor economice, stimularea de noi afaceri si crearea de locuri de munca. In plus, se remarca potentialul cardurilor ca si platforme pentru inovarea si dezvoltarea serviciilor online. La randul lor, serviciile de internet banking, mobile banking si home banking duc la raspandirea unor noi oportunitati de folosire a cardurilor in
`Este evident ca
Tendinte: bancarizarea satelor
Participantii la masa rotunda au subliniat importanta masurilor privind stimularea platilor electronice in mediul rural si sporirea gradului de acceptare al cardurilor. `In prezent in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 47% din populatie. Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni`, se arata in studiul No-Cash. `Bancile ar trebui sa aiba un plan de dezvoltare la nivel teritorial, in mediul rural, pentru ca populatia sa aiba acces direct la serviciile bancare`, a spus Sergiu Cone, reprezentant `No Cash`. Aceeasi parere este sustinuta si de reprezentantul BNR, Voicu Mihai, care condidera ca fiecare banca trebuie sa urmareasca penetrarea in mediul rural, pe masura dezvoltarii acestei zone`.
Comisionul aplicat de banci tine la distanta furnizorii de utilitati
O alta tema abordata de reprezentantii bancilor si ai statului a fost plata utilitatilor prin card. Un pas important ar fi facut in conditiile in care furnizorii de utilitati accepta plata comisionului bancar al Transfond pe care trebuie sa-l plateasca, o data cu implementarea acestui sistem de plata. Comisionul este considerat prea ridicat pentru unii furnizori de utilitati, in conditiile in care ponderea populatiei care trebuie sa faca plata catre aceste utilitati este destul de importanta, in proportie de 80 - 90%.
Potrivit reprezentantului ING Bank, Daniel Apolozan, furnizorii de utilitati au aratat o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste implementarea acestui sistem de plati, in comparatie cu cele de stat. La randul sau, reprezentantul BRD, Geo Bavro, a precizat ca banca a pus la dispozitia furnizorilor posibilitatea de a opta pentru Direct Debit. Concret, clientul are un cont bancar si ofera posibilitatea sa i se debite, lunar, facturile la cablu, TV, energia electrica, telefonie mobila, etc.
`Mai ramane ca acesti furnizori sa fie deschisi catre acest gen de plata, sa permita plata la terminale POS sau ATM. Speram ca prin acest mijloace sa ajutam la reducerea numeralului din economie, precum si la reducerea costurilor care rezulta din acest numeral`, conchide Geo Bavro. De asemenea, cardurile ar putea fi o modalitate facila de a achita inclusiv taxele si impozitele locale, daca primariile si autoritatile locale ar manifesta o deschidere in acest sens, a mai spus oficialul BRD. La randul sau, reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor, Radu Mircea Popescu, crede ca pentru acest sitem de plata, primariile au nevoie de resursele necesare, in conditiile in care bugetul acestora este destul de restrans.
Pentru a face din contul curent un `instrument de bancarizare` este nevoie de o colaborare intre furnizorii de utilitati si banci. `Fara servicii, nimeni nu poate intelege de ce are nevoie de un cont curent`, este de parere Cristian Tudorancea, reprezentant CEC. El considera ca in 4-5 ani putem vorbi deja de conturi curente.
Acceptarea
Pentru a-si mari parcul de POS-uri in vederea efectuarii de plati, bancile nu trebuie neaparat sa cumpere astfel de terminale. In opinia lui Catalin Cretu, vicepresedinte Visa International Cremea, reteaua nationala de dealeri de telefonie a achizitionat si a instalat 9.000 de terminale POS Cybernet care asteapta sa le fie activata aplicatia bancara. Astfel, reincarcarea cartelelor prepaid sa se realizeze la POS utilizand un card bancar, nu doar numerarul cum se proceda pana acum. Clientul primeste de la POS o chitanta cu PIN-ul pe care si-l poate introduce dupa aceea pe telefonul mobil. In acest fel, utilizatorul de card economiseste timp iar comerciantul castiga bani, intrucat va primi un comision pentru faptul ca accepta plata facturii de la POS-ul instalat in magazinul sau. Este nevoie doar ca bancile sa incheie acorduri de colaborare cu dealerii respectivi si reteaua de acceptare
Ultima tendinta manifestata in piata este vizibila chiar pe ghiseele comerciantilor unde sunt operationale mai multe POS-uri, atat ale institutiilor bancare cat si ale unor companii nebancare. Ultimele, atunci cand proceseaza o tranzactie de plata, isi permit sa ofere comerciantului un comision mai mic de acceptare intrucat mesajul de autorizare nu trece prin serverele organizatiilor internationale de plata si, prin urmare, nu este incarcat cu un comision suplimentar.
In aceste conditii, acceptarea
Aceste instrumente reprezinta o modalitate simpla si eficienta pentru implicarea in sistemul bancar a oamenilor fara istoric bancar sau castigarea de noi clienti. Cresterea procentului populatiei bancarizate conduce la sporirea depozitelor din sistemul bancar. Depozitele pot fi apoi folosite pentru a finanta creditele comerciale. Aceste imprumuturi sunt, de obicei, de cateva ori mai mari decat suma depozitata si sunt folosite pentru a cumpara bunuri si servicii (inclusiv forta de munca). Companiile de unde se achizitioneaza bunuri si servicii si noi angajati au mai multi bani de cheltuit. Salariile sunt mai apoi folosite pentru cumpararea de bunuri de consum si de servicii, iar ciclul continua. Un nou ciclu de productie este generat, si aceasta conduce la sporirea cheltuielilor si la dezvoltarea economica.
In anul fiscal incheiat in iunie 2006, s-a constatat o crestere a numarului de carduri emise in
Romanii si-au deschis un cont de card obligati de angajatori
La peste 10 ani de la emiterea primelor carduri in
La finele lunii august 2006 erau operationali 27 de emitenti si patru procesatori de carduri, care operau o retea nationala de 5.300 de ATM-uri si aproximativ 40.000 de EFTPOS-uri. In ceea ce priveste cardurile din circulatie si reteaua de terminale, Bucurestiul si orasele resedinta de judet cu peste 250.000 de locuitori detin 50% din piata. Daca in economiile de de piata mature raportul ATM, respectiv POS este de 1 la 10, in
Referitor la gradul de utilizare a cardurilor, media tranzactiilor per card este in crestere, dar inca sub doua tranzactii pe luna. In schimb, explozia pietei de retail din Romania a condus la cresterea cu aproximativ 1.400 de sedii bancare la sfarsitul lunii septembrie 2006, fata de inceputul lui 2005. Pe o scala de la 0 la 11, 11 romani spun ca principalul motiv pentru care si-au deschis un cont de card se datoreaza obligatiei impusa de angajator, iar opt votanti sunt de parere ca principalul factor a fost acela de a-si primi salariul sau alte drepturi financiare. In schimb, 3 din 11 si-au dorit pur si simplu un credit pe card, iar cate un procent din respondenti au optat pentru acest sistem pentru a face plati pe internet, respectiv din considerente de imagine.
Un articol de: Nicoleta Margineanu
Sursa: www.bankingnews.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...