Printr-un ordin al ministrului invatamantului, scolile sunt obligate sa actioneze ca niste agenti de asigurari. Acum doua luni, presedintele Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, Serban Iosifescu, a declarat public ca intentioneaza sa determine unitatile de invatamant sa incheie polite de asigurari in caz de accidente pentru elevi si profesori. Stirea a bulversat Ministerul Educatiei, iar reactia lui Mihail Hardau a fost imediata: `Presedintele ARACIP a vorbit in nume personal, si nicidecum in numele institutiei`, s-a precizat intr-un comunicat de presa
In Fisele definitive de evaluare, publicate pe site-ul ARACIP cu acordul demnitarului si pe care scolile si liceele trebuie obligatoriu sa si le insuseasca, s-a legiferat: `Evidentierea procedurilor de inscriere a elevilor si personalului angajat intr-un sistem de asigurari oferit de o institutie abilitata (facultativ): Polite de asigurare` (ali.2.4.3). Cu cat un director are mai multe polite incheiate, cu atat va primi mai multe puncte si, deci, mai multi bani de la stat pentru reabilitari
Prin aceasta decizie, Mihail Hardau va ciunti serios din fondurile scolilor si ale comitetelor de parinti si va incalca dreptul constitutional la invatatura pentru toti cetatenii Romaniei. Cei mai multi elevi, ai caror parinti nu-si pot permite aceasta cheltuiala, vor fi `neoficial` dezavantajati. La orizont se intrevede o afacere de miliarde de lei, iar castigatorii vor fi societatile de asigurari si, ca intermediari, directorii de scoli. Cele mai dezavantajate vor fi scolile din mediul rural.
Acum doua luni, Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), a declarat public ca va obliga scolile sa incheie in masa polite de asigurare pentru elevi. La aceasta stire, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a reactionat vehement. Acum, intentia s-a legiferat.
Inca presedinte al ARACIP, el aflandu-se in proces de evaluare pe post, Serban Iosifescu a declarat acum doua luni ca intentioneaza sa legifereze, ca un criteriu in evaluarea calitatii in invatamantul preuniversitar de stat si particular, `obligativitatea unitatilor de invatamant de a incheia polite de asigurare in caz de accidente pentru elevi si profesori`. Aceasta afirmatie a bulversat intregul Minister al Educatiei, in primul rand pe ministrul Mihail Hardau, care a reactionat imediat. Printr-un comunicat de presa de atunci, semnat de fostul purtator de cuvant al institutiei guvernamentale, Mircea Muresan, se preciza ca `afirmatia lui Serban Iosifescu a fost facuta in nume personal si nicidecum in numele agentiei pe care o conduce`.
Iata ca credibilitatea actiunilor lui Hardau s-a prabusit precum un castel de carton. Aceasta intentie, care presupune la mijloc niste interese usor de inteles, a fost legiferata. In Fisele de evaluare a calitatii, publicate pe site-ul ARACIP, la capitolul `Subdomeniul 2. Management operational`, la punctul privind `Asigurarea securitatii tuturor celor implicati in activitatea scolara, in timpul desfasurarii programului`, directorul unitatii de invatamant trebuie sa bifeze in dreptul punctului 2.4.3: `Evidentierea procedurilor de inscriere a elevilor si personalului angajat intr-un sistem de asigurari oferit de o institutie abilitata (facultativ): Polite de asigurare`.
Facultativ, dar obligatoriu
Aproband aceste documente, ministrul Hardau impreuna cu presedintele ARACIP au convenit sa adauge in text elementul `facultativ` al deciziei. Adica, in opinia lor, daca nu inchei polite de asigurare, nu este nici o problema, nu are nici o relevanta in evaluarea calitatii, insa, daca raspunzi pozitiv la aceasta cerinta, cu cat mai multe polite de asigurare incheiate pe banii parintilor, este cu atat mai bine. In functie de aceasta, unitatea de invatamant va primi mai multe puncte la evaluarea calitatii.
In acest sens, potrivit Legii calitatii, scoala in cauza, in functie de numarul punctelor acumulate, va primi mai multi sau mai putini bani din finantarea de la bugetul de stat. Este vorba de finantarea complementara, capitol ce priveste reabilitarea unitatilor de invatamant. In documente nu este stabilita modalitatea de incheiere a unor asemenea polite. In plus, scolile vor mai fi obligate sa dovedeasca ca au incheiat precontracte, acorduri sau contracte cu firme specializate privind paza si siguranta unitatilor scolare.
Un articol de: Alexandru Calmacu
Sursa: Gardianul
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...