Societatile de asigurari sunt mediocre online


Data: 26.01.2007

O evaluare a modului in care asiguratorii isi intampina potentialii clienti in spatiul virtual. Site-urile societatilor de asigurari din Romania arata ca niste vitrine frumoase si garnisite cu produse, dar din care este greu sa alegi ce vrei.


Asta pentru ca lipsesc facilitatile web-ului contemporan, hartile si motoarele de cautare. Cele mai bune site-uri de profil stau bine la capitolele informatie si promovare, se arata intr-un studiu realizat de compania TreeWorks.

Studiul, denumit `Analiza sectorului financiar in spatiul virtual - Societatile de asigurare`, are ca obiectiv determinarea modalitatilor de utilizare a internetului pentru promovarea societatilor respective si pentru comunicarea cu potentialii sau actualii clienti.

Au fost analizate site-urile primelor zece societati de asigurari in functie de cifra de afaceri in primul semestru din 2006, acestea detinand impreuna o cota de piata de aproximativ 88%. Criteriile de analiza au cuprins patru mari categorii, notate fiecare cu un maximum de 25 de puncte: continut, promovare, facilitati, uzabilitate si accesibilitate.

Mai pe romaneste, pentru ca un site al unei societati de asigurare sa fie atractiv si un instrument eficient de lucru, el trebuie sa prezinte detaliat oferta de produse a societatii, sa fie cat mai des actualizat si sa ofere facilitati de calcul si tutoriale informative. Foarte importanta este si usurinta gasirii unor informatii pe site, pentru ca o informatie valoroasa, dar ascunsa bine de tot nu mai face nici un ban.

Primele trei clasate in studiul realizat de TreeWorks sunt Allianz Tiriac, cu 79 de puncte in clasamentul general, Astra-73 de puncte si Generali Asigurari-68 de puncte. Cele trei societati au impreuna o cota de piata de o treime. Oare cat de mult le-a ajutat in cucerirea pietei un site bine pus la punct? Studiul nu propune solutii la aceasta dilema, dar arata care sunt punctele tari ale principalelor clasate. Acestea stau foarte bine in ceea ce priveste componenta informationala si promovarea.

Criteriul care a obtinut cel mai mare punctaj in cadrul analizei este cel al uzabilitatii, ceea ce inseamna ca utilizatorii pot ajunge relativ usor la informatia cautata. Per ansamblu, media de 58,9 puncte, din 100 posibile, arata ca site-urile societatilor de asigurari nu stau foarte bine, mai ales pentru ca diferenta dintre prima si ultima clasata este de aproape 50 de puncte, indicand o mare eterogenitate e pietei.

Unele lipsuri ale acestor site-uri tin de insasi esenta domeniului de activitate: desi majoritatea societatilor ofera informatii referitoare la produsele lor, exista si societati de asigurari care nu listeaza tipurile de asigurari oferite! De asemenea, desi toate site-urile ofera adrese de email, lipseste in toate cazurile posibilitatea de a primi feedback online de la un consultant. Exista site-uri care nu ofera calculatoare pentru determinarea costurilor unei polite, si foarte putine dintre ele dau posibilitatea printarii paginilor.

Cele mai importante lipsuri sunt legate de facilitati si de o prezentare neconvingatoare a continutului. Astfel, site-urile devin simple instrumente de prezentare, gradul de interactivitate fiind destul de scazut. Jumatate dintre societatile de asigurari nu au auzit de facilitatile web-ului modern, de harti sau de motoare de cautare interna. Din punct de vedere informational, aceste societati au o acoperire online medie spre satisfacatoare.

Sursa: www.baniinostri.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor