Tarifele asigurarii obligatorii a locuintei sunt imposibil de fixat prin lege


Data: 03.10.2006

Tarifele primelor de asigurare obligatorie a locuintei nu pot fi impuse prin lege, intrucat depind de costurile reasigurarii pe piata externa a riscurilor preluate pe politele de asigurare, iar aceste costuri nu sunt inca cunoscute, a declarat secretarul general al UNSAR, Florentina Almajan.


`Cata vreme costurile reasigurarii nu sunt cunoscute, tarifele primelor de asigurare nu pot fi fixate arbitrar, prin lege, caci costurile reasigurarii sunt cele care stabilesc, de fapt, pretul politelor de asigurare`, a spus Florentina Almajan, secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

`Costurile reasigurarii se stabilesc in functie de anumite studii privind managementul riscului, care vor fi finalizate, potrivit celor mai optimiste estimari, in aprilie-mai 2007`, a mai spus Florentina Almajan.

`Ministerul Administratiei si Internelor va apela la serviciile unui consortiu format din mai multe case de brokeraj in asigurari de nivel mondial, care vor avea sarcina de a prospecta piata de reasigurare si de a negocia costurile reasigurarii programului de implementare a asigurarii obligatorii a locuintei`, a declarat Radu Popescu, consilier in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).`Pana la sfarsitul anului, vom sti cat ne va costa reasigurarea, pe piata externa, a riscurilor care vor fi preluate pe politele de asigurare obligatorie a locuintei`, a mai spus Radu Popescu.

Potrivit proiectului elaborat de guvern, valoarea maxima a asigurarii obligatorii va fi echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A (cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), pentru care se plateste o prima anuala de 20 euro, sau a sumei de10.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip B (cladiri cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic), pentru care se plateste o prima anuala de 10 euro, informeaza NewsIn. Cursul luat in calcul va fi cel afisat de BNR valabil in momentul contractarii politei de asigurare obligatorie a locuintei.

Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa. Cei care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze, din valoarea primei incasate, suma de 20 de euro, catre pool-ul care va fi infiintat in scopul implementarii acestui proiect.

Sursa: BankNews.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor