Taxa flat, pe operatiune sau combinata - ce alegem pentru contul bancar?


Data: 08.05.2007

La cumpararea unui produs bancar (banala deschidere a unui cont, de pilda), bancile practica de regula trei tipuri de comisioane, iar alegerea variantei optime poate fi uneori dificila. Sa optam pentru comisioane flat platibile o singura data (indiferent daca este folosit sau nu contul), pentru un cont taxat pe fiecare tranzactie in parte sau pentru unul combinat, taxat si fix si pe tranzactie?

Politica de pret este in asa fel stabilita incat tarifele practicate sa aduca cele mai mari venituri bancii. Pentru o alegere corecta, trebuie facute mici calcule. Daca folositi foarte des contul curent, cea mai convenabila solutie este taxa flat. De cealalta parte, in cazul in care operatiunile din cont sunt rare, cea mai avantajoasa ar fi taxa pe tranzactie.

In cazul taxei flat, aceasta e stabilita de catre bancheri in asa fel incat sa acopere costurile legate de folosirea contului pe baza estimarilor numarului mediu de folosiri viitoare ale produsului (castigand cei ce folosesc mai mult produsul). Riscul pentru banci apare in situatia in care clientii, constienti ca nu ii costa nimic sa solicite extrasul, fac aceasta operatie mult mai des decat daca i-ar costa fiecare eliberare de extras in parte.

Dezavantajele pentru banca ale acestei metode sunt legate de psihologia clientului, care e tentat sa suprautilizeze serviciile netaxate.

Pentru inlaturarea acestor inconveniente s-a ales o solutie de mijloc: tranzactiile care se incadreaza intr-o anumita limita nu sunt taxate, iar pentru cele care depasesc nivelul stabilit se percepe comision.

O alta strategie alternativa este taxarea fiecarei operatii in parte, fie in baza unui tarif fix, fie in baza unui comision din valoarea tranzactiei (de pilda, 0,5% din suma virata in cadrul afacerii). In acest caz, trebuie spus ca bancile aplica asa-numita strategie a subventionarii: costul unor produse nu este acoperit prin pret, dar banca recupereaza aceasta pierdere prin stabilirea unor preturi mai mari decat costurile la alte produse, si astfel per total produsele `rentabile` le subventioneaza pe cele mai putin rentabile.

Consumatorii care folosesc produsele `subventionate` vor avea de castigat, iar cei care folosesc produsele care `subventioneaza` vor pierde. De exemplu, la deschiderea unui cont curent nu se percepe taxa de deschidere de cont, dar pentru fiecare operatiune de incasare sau plata se percepe comision in functie de suma retrasa sau depusa. Ultima varianta, cea a taxei combinate, se bazeaza pe faptul ca banca trebuie sa-si recupereze costurile fixe indiferent de ce face clientul, iar comportamentul acestuia sa se reflecte in preturi. De regula, atat clientul, cat si banca au de castigat din aplicarea acestei metode.

Un articol de: Dan Popa


Sursa: Gandul

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor