UniCredit si Societe Generale discuta o posibila fuziune


Data: 23.04.2007

Cele doua grupuri ar forma un gigant paneuropean evaluat la 150 miliarde de euro. O noua cota a sistemului bancar din Europa este pe cale sa se stabileasca. Grupurile financiare UniCredit si Societe Generale se afla in discutii pentru o eventuala fuziune care ar duce la crearea unui gigant paneuropean evaluat la 150 miliarde de euro. Cele doua banci au impreuna peste 57 de milioane de clienti si mai mult de 10.200 de filiale.

Cu operatiuni in trei dintre cele mai mari piete de pe vechiul continent, fuziunea dintre banca italiana si cea franceza ar duce la crearea acelui tip de gigant bancar paneuropean pe care politicienii de la Bruxelles si l-au dorit dintotdeauna. Cu toate acestea, oficialii celor doua grupuri financiare refuza sa comenteze orice aspect al presupusei fuziuni si neaga zvonurile.

Mai mult chiar, CEO-ul UniCredit, Alessandro Profumo, nici nu vrea sa auda de acest subiect.

Insa nu este de mirare ca nimeni nu doreste sa discute despre vreun aspect al posibilei tranzactii. Asta pentru ca informatiile referitoare la fuziune vin intr-un moment delicat pentru politicienii francezi, cu doar doua zile inainte de primul scrutin de vot pentru alegerile prezidentiale. Toti cei trei candidati favoriti au sustinut un anume nationalism economic, care ii face sa afirme ca este foarte important ca firmele franceze sa fie protejate de investitorii straini.

Politicienii francezi nu agreeaza intelegerea

Preferatul pentru functia de presedinte, Nicolas Sarkozy, a pus chiar in aplicare convingerile sale economice si a reusit sa blocheze o oferta venita din partea grupului italian de utilitati publice Enel pentru compania Suez SA. Cu toate ca astfel de miscari nationaliste contravin legislatiei europene, Comisia Europeana nu a fost pana acum capabila sa intervina in cazurile de protectionism guvernamental.

Cele doua grupuri bancare au mai purtat discutii informale legate de o posibila fuziune si in 2004, dar UniCredit a decis sa se reorienteze spre banca germana HVB. Un an mai tarziu, in iunie, reprezentantii Unicredit au anuntat ca vor prelua HVB pentru 16 miliarde de euro. Negocierile din 2004 dintre UniCredit si Societe Generale au ramas in aer, iar persoane apropiate situatiei au declarat ca CEO-ul bancii italiene si directorii executivi ai celei franceze au mai purtat discutii informale si dupa acea data, scrie `The Wall Street Journal`.

Zvonurile despre o presupusa fuziune dintre UniCredit si Societe Generale vin in contextul in care, in Europa, se pregateste o alta mare tranzactie. Grupul financiar britanic Barclays este de mai mult de o luna de zile in discutii cu banca olandeza ABN Amro. Eventuala achizitie este evaluata la 60 de miliarde de euro. Insa Barclays are acum un rival in consortiul condus de Royal Bank of Scotland (RBS) care saptamana aceasta incepe negocierile pentru preluarea bancii olandeze. Iar daca grupul britanic se bucura in schimb de sustinerea boardului director al ABN, RBS ar putea veni cu o oferta net superioara celei a Barclays.

Actiunile Societe Generale s-au majorat cu 12 procente

Incercari de achizitii multinationale ca in cazul Societe Generale si UniCredit s-au soldat de cele mai multe ori cu un esec. Asta pentru ca s-au lovit de fiecare data de interventionismul politic pe masura ce liderii guvernamentali si-au dat seama ca marile grupuri nationale sunt pe cale sa devina o parte dintr-un consortiu gigant global. Acesta este si motivul pentru care discutiile dintre cele doua banci trebuie sa fie purtate cu cea mai mare discretie pentru a garanta ca negocierile nu-i vor necaji pe politicienii de la Roma sau Paris, spun sursele citate de `The Wall Street Journal`.

Una dintre problemele care trebuie rezolvate este si cea a sediului central. Cum UniCredit are o capitalizare de piata mai mare decat Societe Generale, teoretic, tranzactia va fi o achizitie a bancii italiene. Insa mutarea sediului central al uneia dintre cele mai mari banci din Franta la Milano, ii va nemultumi pe politicienii francezi.

Valoarea de piata a noului grup financiar care va rezulta in urma fuziunii va plasa cele doua banci in fata J.P Morgan Chase&Co, dar in urma unor giganti ca Citigroup, Bank of America si HSBC Holdings. Actiunile celor doua banci sunt in continua crestere. Cele ale Societe Generale s-au majorat cu 12 procente, iar cele ale UniCredit au castigat 3,6% sau 7,50 euro, la bursa din Milano, scrie `Bloomberg`.

Un articol de: Elena Stanescu


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor