Moda conditiilor relaxate de creditare s-a extins in ultima perioada de la bancile comerciale si la societatile de leasing. Avans mai mic, grad de indatorare mai mare si perioada de returnare cat mai lunga sunt doar cateva `arme` cu care se lupta firmele din domeniu. Pana acum aproape mai toate societatile de profil cereau un avans de cel putin 20% din valoarea achizitiei, in unele cazuri ajungandu-se si la 25, chiar 30%. Mai nou, valoarea acontului a cazut cu mult sub acest prag, societatile de leasing impunand un avans de 10%, 8% sau chiar 0%. La fel ca si in cazul creditelor, doar o anumita categorie de clientii poate beneficia de avans mai mic, procentul de la care acesta pleaca fiind stabilit in functie de bonitatea solicitantului.
Spre exemplu, Tiriac Leasing in colaborare cu dealeri locali propun clientilor oferte cu avans 0% pentru anumite modele din segmentul 4x4 sau de lux. `Oferta noastra se adreseaza doar persoanelor juridice si este valabila in limita unui stoc. Perioada de finatare pentru aceste autoturisme este de 3 ani, in timp ce oferta standard presupune un avans de minim 15% si finantare pana la 4 ani` a precizat pentru Gandul, Rodica Buncea, reprezentantul Tiriac Leasing.
Grad de indatorare de pana la 50%
Concomitent cu scaderea avansului a crescut gradul de indatorare, societatile de leasing acceptand ca rata lunara pentru bunul achizitionat sa fie jumatate din venitul realizat. La cele mai multe societati de leasing gradul de indatorare se invarte in jurul procentului de 30%, cea ce face uneori destul de dificila achizitia unui autoturism in leasing, mai ales daca solicitantul are mai are imprumuturi in banca sau carduri de credit de credit. Procentul pana la care poate ajunge gradul de indatorare este negociat direct de societatea de leasing cu Banca Nationala a Romaniei, institutia care stabiliste plafonul de indatorare al populatiei
Pentru a fi siguri ca atrag cat mai multi clienti, societatile din domeniu combina mai multe facilitati. Spre exemplu, la International Leasing avansul minim porneste de la 10%, iar gradul de indatorare poate ajunge la 50%, in timp ce BCR Leasing a marit perioada de finantare pana la 10 ani, iar rata reziduala poate fi si 0%. Toate aceste facilitati au si un cost, in cazul ultimului exemplu cu cat perioada de finantare este mai mare, cu atat avansul solicitat creste. Acesta este cu 5% mai mare in cazul contractelor semnate pe 120 de luni, comparativ cu 15% cat este perceput daca finantarea se face pe cel mult 84 luni.
Un articol de: Lucian Hainarosie
Integral in Gandul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...