Banca Transilvania va incepe sa vanda credite sub norme proprii la jumatatea lunii viitoare, dupa ce a primit recent acordul din partea BNR.
`Gradul de indatorare va merge de la 45% pana la 70%, in functie de profilul de risc si de veniturile clientilor. Vom aplica plafonul maxim de 70% atat pentru creditele garantate cu ipoteca, cat si pentru cele de consum`, a explicat pentru ZF Gabriela Nistor, director de retail in Banca Transilvania (BT). De gradul maxim de indatorare vor putea insa sa beneficieze numai clientii care obtin, la nivelul familiei, venituri de peste 2.000 de euro. Banca se pregateste de asemenea sa inceapa sa raporteze informatii pozitive la Biroul de Credit, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de BNR pentru a aproba un grad maxim de indatorare de 70%.
In caz contrar, plafonul este de 65% din veniturile eligibile ale clientilor.
Sub normele proprii, BT reduce avansul necesar la creditele ipotecare-imobiliare de la 25% la 15%. Banca va oferi si finantarea integrala pentru investitiile imobiliare, insa numai in anumite conditii, in functie de profilul clientului. In acest caz, diferentierea nu se va mai face insa in functie de veniturile clientilor.
Pentru stabilirea veniturilor eligibile BT va deduce din castigurile clientilor un cos de subzistenta. Valoarea cosului va fi de 245 de lei pentru fiecare membru, in cazul familiilor cu pana la trei membri. Pentru familiile cu mai mult de trei membri se vor lua in calcul cheltuieli suplimentare de 150 de lei de persoana.
`Am incercat ca prin aceste norme sa nu discriminam clientii cu venituri mici. Astfel, acestia ar trebui sa poata obtine in noile conditii imprumuturi cel putin la fel de mari ca si sub vechile reglementari`, spune Nistor. Potrivit calculelor bancii, clientii care inregistreaza castiguri la nivelul salariului mediu pe economie (circa 1.000 de lei) vor putea sa imprumute sume cu pana la 20% mai mari.
`In cazul clientilor cu venituri considerabile, capacitatea de indatorare creste sensibil, sumele obtinute putand fi cu circa 80% mai mari`, explica sefa retailului la BT. Totusi, Nistor nu a anuntat tinte certe privind cresterea vanzarilor de credite.
BT este a sasea banca din sistem care obtine avizul BNR pentru normele proprii, dupa Alpha Bank, BRD-SocGen, BCR, Volksbank si ATE Bank. Pe langa aceste banci, ING Bank, care functioneaza ca o sucursala a ING Bank Amsterdam, a anuntat recent modificarea normelor proprii de creditare. Banca nu are nevoie de avizul BNR, fiind supravegheata direct de autoritatea monetara din Olanda.
Astfel, sapte banci de pe piata pot oferi credite `relaxate`. Grecii de la ATE Bank, un jucator de talie mica pe piata locala, se pregatesc de asemenea sa lanseze efectiv produsele, dupa ce au primit acordul BNR in urma cu circa doua saptamani.
Toate cele sapte banci au anuntat ca vor vinde si credite imobiliare fara avans, desi acest produs este vazut mai degraba ca unul de nisa, din cauza riscurilor mai ridicate pentru banca pe care le presupune.
Si BT va percepe costuri mai mari pentru creditele imobiliare cu avans zero, spune Nistor. Volksbank percepe de asemenea un comision de risc care creste pe masura ce aportul clientului scade.
BCR a anuntat ca va introduce credite imobiliare fara avans in a doua jumatate a anului, preferand sa astepte o stabilizare a preturilor pe piata imobiliara.
Bancherii comerciali au ales sa foloseasca renuntarea la avans pentru creditele imobiliare cel putin ca instrument de marketing.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a avertizat insa ca astfel de credite sunt periculoase inclusiv pentru clienti, care ajung sa plateasca o dobanda foarte mare.
BNR a publicat in martie un nou Regulament pentru creditarea persoanelor fizice, prin care renunta la restrictiile impuse privind avansul si gradul de indatorare, cerand in schimb bancilor comerciale sa elaboreze norme proprii pe care sa le prezinte spre aprobare. Procesul de avizare a normelor inaintate de banci s-a dovedit insa foarte anevoios.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...