Cardul de credit este unul dintre produsele bancare cele mai tentante pentru ca ofera, pe langa posibilitatea de a face o cumparatura neprevazuta in bugetul lunar, si o oarecare prestanta financiara. De aceea, tot mai multi romani apeleaza la o linie de finantare pe un card de credit, mai ales ca banii pot fi folositi oricind doreste clientul.
Si oferta s-a diversificat, pe masura ce romanii s-au obisnuit sa plateasca la comercianti cu cardul, dar si pe masura ce veniturile au crescut. Concurenta fiind din ce in ce mai mare, bancile ofera tot mai multe facilitati posesorilor de carduri. Cu toate acestea, insa, trebuie retinut un lucru foarte important: cardul de credit este cea mai scumpa forma de imprumut bancar.
Cardul de credit poate fi folosit pentru plata produselor si serviciilor la comercianti, pentru achitarea ratelor, a facturilor sau a cumparaturilor de pe internet. Cardul de credit se poate folosi si pentru retragerea de numerar de la ATM-uri insa, daca plata la comerciati nu se taxeaza, retagerea de numerar este destul de scumpa. Pe langa aceste costuri, bancile percep diverse comisioane care maresc costul total al creditului.
Taxa de emitere, taxa de administrare, de blocare, de inlocuire card, de depasire a limitei de credit acordate, de initiere nejustificata, de refuz la plata si comisioul de plati la comerciatii din strainatate sunt cateva din costurile pe care trebuie sa le suportam in momentul in care apelam la un card de credit.
Aceste comisioane difera de la o banca la alta, asa ca in momentul in care solicitam un card de credit trebuie sa cerem si lista cu comisioane.
Dobanzile la cardurile de credit
Dobanzile la cardurile de credit standard in lei variaza intre 17,5% pe an si 28% pe an. Dar, si in acest caz trebuie sa tinem cont de DAE (dobanda anuala efecxtiva) care variaza intre 20% pe an si 33,3% pe an. Avantajul este ca platim aceasta dobanda doar pentru sumele efectiv utilizate si nu pe intreaga suma pe care o avem la dispozitie. In plus, putem beneficia si de o perioada de gratie, in care clientul nu plateste dobanda pentru banii folositi, cu conditia sa ii ramburseze pana la finalul acestei perioade.
Dar, si aici trebuie sa fim atenti pentru ca perioada de gratie nu incepe din momentul in care folosim banii ci, de regula, din prima zi a lunii in care utilizam cardul. In concluzie, daca apelam la linia de finantare la sfirsitul lunii, perioada de gratie se diminueaza semnificativ.
Integral pe The Money Channel
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...