CARDUL: PLUS 3% IN STRAINATATE


Data: 24.07.2007

Cardurile reprezinta un mijloc eficient si comod de a face plati sau pentru obtinerea de numerar. In plus, nu mai trebuie sa purtati de grija banilor. Evident, exista si riscuri specifice. Ca urmare, pentru reducerea acestora si pentru evitarea unor eventuale neplaceri sunt cateva masuri pe care ar trebui sa le aveti in vedere. In mod oarecum paradoxal, experienta stramosilor ne poate fi de folos chiar si intr-un domeniu care tine strict de vremurile moderne. Mai concret, ar trebui avut in vedere faptul ca nu este prea prudent sa pui toate ouale in acelasi cos. Mai ales daca plecati in concediu. Nu este deloc placut sa iti strici vacanta cu reclamatii pe la banci ca ti s-a blocat cardul, ca l-ai pierdut sau ti s-a furat. Cu atat mai mult daca va aflati in strainatate.

Si lei, si valuta

Ca urmare, una dintre variante ar fi sa aveti cel putin doua carduri. Si daca tot faceti acest efort, nu ar fi rau ca unul sa fie in moneda nationala, iar celalalt in valuta, de preferat euro, daca va faceti vacanta in Europa sau dolari, daca alegeti zone mai exotice.

Explicatia pentru aceasta impartire a banilor de concediu sta in comisioanele pe care trebuie sa le platiti. In acest fel reduceti la jumatate riscul valutar. Mai concret, daca va avantajeaza cursul leului din momentul la care vreti sa faceti plata sau sa retrageti banii, atunci evident veti folosi cardul in lei.

Daca, in schimb, veti fi mai avantajat de euro sau dolari, atunci aveti la indemana cardul in valuta. Astfel, nu veti fi nevoit sa suportati capriciile cursului de schimb si interesele de moment ale marilor speculatori financiari internationali care vor dori, poate, sa-si marcheze profitul tocmai cand va faceti dumneavoastra concediul.

MasterCard sau VISA? Da!

In ciuda unei varietati de nume si `modele`, principalele branduri pe care se bazeaza bancile autohtone cand vine vorba despre carduri sunt VISA si MasterCard. Diferentele dintre cele doua sunt nesemnificative, asta in cazul in care exista, astfel ca nu are importanta spre care dintre cele doua optati. O varianta ar fi sa le alegeti pe amandoua.

In privinta comisioanelor, diferentele nu sunt semnificative, dar ele exista totusi. De regula, pentru eliberarea de numerar in strainatate, cele mai multe banci percep un comision de 1%, la care se mai adauga cate ceva, sa castige si ele un ban cinstit!

Astfel, Raiffeisen Bank, de exemplu, percepe in plus un comision de 2,5 euro pentru fiecare tranzactie. Banca Transilvania, in schimb, cere doar 1,5 lei.


Tranzactii limitate

O politica putin diferita, din punctul de vedere al marimii comisionului, o practica liderul sistemului bancar, respectiv Banca Comerciala Romana. Pentru eliberarea de numerar prin cardurile VISA Electron comisionul este de 1,75%, dar nu mai putin de cinci dolari, echivalent lei. In cazul BCR Master Card, care este un card de credit, comisionul pentru eliberarea de numerar in strainatate este de 1%.

Daca folositi un card in lei pe care il utilizati in strainatate trebuie sa aveti in vedere faptul ca la aceste comisioane se mai adauga inca unul, respectiv comisionul de conversie valutara, care reprezinta 2% din valoarea tranzactiei.

De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca numarul utilizarilor sau al sumei maxime retrase intr-o singura zi este limitat. Desi difera de la banca la banca, de regula nu depaseste 500 de euro.

In concluzie, utilizarea cardului in strainatate va costa, in medie, in jur de trei procente din valoarea tranzactiei.

Integral pe Banii Nostri

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor