La cele mai multe banci, suma maxima ce poate fi extrasa zilnic de pe card nu depaseste 3.000 de lei. La 10 lei extrasi puteti plati pana la 4 lei comision.
De la 3.000 de lei pe zi la lipsa unei limite si de la 2% plus 3,5 lei la 0,5% din suma extrasa, bancile au conditii diferite in ceea ce priveste suma maxima si respectiv comisioanele impuse pentru extragerea de numerar de pe card. Cotidianul a realizat o evidenta a conditiilor impuse de cei mai importanti cinci emitenti de carduri din Romania. BCR, BRD, Bancpost, Raiffeisen si UniCredit aduna dupa primele sase luni ale anului aproximativ 9 milioane de carduri de credit si de debit, valoare ce depaseste numarul cardurilor existente in intregul sistem la nivelul anului trecut. BCR este lider cu 2,3 milioane de carduri emise, urmata de BRD cu putin peste doua milioane si de Bancpost cu aproximativ 1,9 milioane de carduri emise. Aceste banci plus Raiffeisen au emis dupa primele sase luni ale anului aproximativ un milion de carduri noi, majoritatea de debit si cele mai multe dedicate persoanelor fizice.
Dintre cele cinci, Bancpost este singura institutie de credit care nu impune o limita maxima pentru extragerea de numerar intr-o zi. `Suma este limitata doar de disponibilul din cont si de caracteristicile fizice ale bancomatului (40 de bancnote/retragere, adica maximum 4.000 de lei/operatiune)`, ne-au spus reprezentantii bancii. La Raiffeisen poti extrage cel mult 3.000 de lei pe zi, le fel si la BCR. Ultima mai adauga faptul ca poti efectua cel mult zece tranzactii intr-o zi. La UniCredit Tiriac poti extrage maximum 1.000 de euro sau echivalent lei pentru cardurile Maestro, MasterCard Mass, Visa Electron si Visa Classic si respectiv 2.000 de euro pentru MasterCard Gold si Visa Gold.
In privinta comisioanelor, BRD detine un record negativ. Astfel ca, pentru extragerea de numerar de la bancomate din Romania, altele decat cele apartinind BRD, veti plati pana la 1% din suma extrasa plus 3,5 lei. Pentru retrageri de numerar de la ATM-urile BRD in cazul cardurilor Maestro, Visa Classic, Visa Electron si Cardul 10 veti lasa 0,20% din suma extrasa, iar pentru cardul Gold, 0,50%. Pentru retragerile de la ghiseu dati 0,20% in cazul cardurilor Maestro, Visa Electron, Cardul 10 si cardul BRD ISIC si 0,5% pentru Visa Classic si MasterCard Gold. Pentru retragerile de la ATM-urile altor banci veti da 0,5% plus 2,5 lei in cazul cardurilor Maestro si Visa Electron si respectiv 1% plus 3,5 lei pentru Visa Classic si MasterCard Gold.
La UniCredit Tiriac platiti 0,2% din suma pentru extragerile de la bancomatele bancii, indiferent de card. Aceasta banca detine recordul absolut in privinta comisionului pentru cardurile Gold. Pentru retrageri de numerar de la ATM-urile altor banci, in cazul acestor produse dati 2% din suma extrasa plus 2,5 lei. Pentru cardurile Maestro si Visa Electron dati 0,5% plus 2,5 lei, iar pentru cardurile MasterCard Mass si Visa Classic 1% plus 2,5 lei.
Un articol de: Serban Buscu
Integral in Cotidianul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...