Guvernul a modificat Codul fiscal care intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, principalele schimbari fiind largirea bazei de impozitare si eliminarea unor facilitati de care beneficiau persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Premierul a adaugat ca nu a fost majorat niciun impozit si nici nu au fost introduse alte taxe in Codul fiscal. `Nu a fost majorata si nu a fost introdusa nicio taxa sau impozit`, a spus Tariceanu, dupa sedinta de Guvern.
Pentru salariatii cu un venit lunar mai mare de cinci salarii medi brute pe economie a fost inlaturat plafonul pentru baza de calcul a contributiilor sociale.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata (TVA), modificarile aduse prin actul normativ au in vedere transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene in domeniu. De asemenea, s-a decis eliminarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri.
Potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor, masura va aduce un plus in veniturile bugetare de 2,49 miliarde de lei in 2008, 2,75 miliarde lei in 2009, 3,04 miliarde lei in 2010, 3,34 miliarde lei in 2011, potrivit Executivului.
O alta modificare consta in prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte, aplicabil incepand cu 15 aprilie 2007.
Includerea in categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc (tip cazinou si masini electronice), nefiscalizate in prezent, este o alta noua prevedere.
Totodata, plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii va fi majorat anul viitor la 1.000 de lei, de la 900 de lei in prezent.
Guvernul a mai decis amanarea, pana in 2009, a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate.
Prin actul normativ adoptat de Guvern s-a stabilit amanarea cu doi ani, pana in 2010, a momentului introducerii pentru toate societatile a sistemului de plati anticipate efectuate trimestrial in contul impozitului pe profit anual.
Sistemul este utilizat de banci de la inceputul acestui an, institutiile de credit avand posibilitatea sa realizeze plati trimestriale anticipate in contul impozitului pe profit, reprezentand 25% din impozitul anticipat pentru tot anul, determinat pe baza impozitului din anul precedent actualizat cu indicele de inflatie.
Ordonanta de modificare a Codului fiscal completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neimpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie sau sponsorizare.
Un articol de: Claudia Medrega, Alexandru Moise
Integral in Ziarul Financiar
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...