Se pot plati cu un singur click facturile la telefon, curent, gaze, ratele la banca, amenzile de circulatie, dar si impozitele si taxele locale.
Facturile la utilitati, telefon, impozitele si taxele locale, amenzile si ratele la banca, sunt doar o parte dintre platile care pot fi facute, la aceasta data din fata calculatorului. Conditia: existenta unui calculator conectat la internet si un card care sa permita o plata online.
De la caz la caz, institutiile pot solicita diverse documente care necesita mai multe drumuri, insa acest lucru este necesar doar o singura data. Cu toate ca este cea mai comoda, plata online este cel mai putin utilizata, statisticile aratand ca mai putin de 1% dintre romani utilizeaza aceasta practica. Majoritatea prefera sa mearga, in continuare la ghiseu, o alternativa fiind plata la bancomat. Pentru achitarea online a facturilor, se pot accesa fie site-urile companiilor sau institutiilor la care se fac platile sau site-urile speciale care intermediaza astfel de tranzactii.
Trebuie precizat faptul ca se percep comisioane intre 1-3% din valoarea facturii. Conform RomCard, in primele 6 luni ale anului in curs, s-au platit pe internet facturi in valoare de 16,5 mil. euro, aici fiind incluse si cumparaturile online.
Indiferent de furnizor, achitarea facturilor din fata calculatorului se face in general dupa aceleasi reguli. Primul pas este autentificarea pe site-ul furnizorului, alegerea optiunii de plata online si completarea unor campuri obligatorii cu informatii legate de identitatea platitorului, dar si numarul facturii, suma achitata, perioada aferenta serviciului platit etc.
Ulterior se intra intr-o pagina securizata, unde se face plata propriu-zisa. Plata trebuie confirmata de institutia careia i se adreseaza printr-un email, care este si dovada, pentru platitor, a achitarii facturii. Este obligatoriu ca fiecare serviciu online care accepta plata cu cardul sa foloseasca o modalitate de confirmare a platii. De exemplu, in cazul Ghiseului Virtual de Plati, prin care se pot plati amenzile de circulatie, se trimite platitorului dovada de plata in format pdf.
Toate companiile de telefonie, cu exceptia Cosmote permit plata online a facturilor.
`Suntem in discutii si vom oferi in curand clientilor nostri si aceasta posibilitate de achitare a facturilor`, au declarat oficialii Cosmote. Pentru o factura la Distrigaz este suficienta accesarea site-ul www.e-facturi.ro, in acelasi mod putand fi platite si facturile la energia electrica.
Si ratele la banca se pot plati de acasa, prin sistemul e-banking, facilitate disponibila in ultimul an la majoritatea bancilor din Romania.
Impozitele locale se platesc online dupa mai multe drumuri la ghiseu
Pentru impozitele sau taxele locale procedura este ceva mai complicata si necesita mai multe drumuri la ghiseele institutiilor abilitate. Astfel, cererea completata online trebuie printata, semnata si apoi depusa la administratia unde se platesc taxele. Urmatorul drum este tot la ghiseu cu buletinul in mana pentru a primi codurile de acces pe site. Dupa aceste drumuri, mai este nevoie de inca unul la banca pentru a semna un contract de Internet Banking cu una dintre bancile agreate de institutiile in cauza. In cele mai multe dintre institutiile statului unde exista posibilitatea platii electronice a facturilor doar clientii anumitor banci pot face astfel de plati.
La Ghiseul virtual al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu se pot plati decat amenzile auto din Bucuresti, dar reprezentantii acestei institutii au mentionat ca serviciile lor se vor largi astfel incat sa cuprinda o arie cat mai mare de plati. Conform Raportului de tranzactionare efectuat de catre primariile de sector, pentru perioada ianuarie 2006 - august 2007, la capitolul amenzi in Bucuresti s-au platit 1.848 de contraventii cu o valoare de 68.670 lei.
Site-urile specializate castiga bine din intermedierile online
Unul dintre site-urile care intermediaza plata electronica a facturilor este www.e-facturi.ro. Aici se poate achita contravaloarea serviciilor oferite de toate companiile de telefonie mobila, dar si de Distrigaz Nord si Sud, Electrica ori de unele companii de web design si internet.
Costurile achitarii unei facturi sunt de 3,5% din valoarea facturii platite. Nu exista nici un alt fel de alt comision. Dezavantajul acestui site este ca foloseste sistemul standard de securitate SSL care prezinta riscuri pentru detinatorul de card care doreste sa efectueze plata online. `La e-facturi avem momentan putin sub 10.000 de useri. Dintre acestia o treime isi achita facturile la telefonul mobil, o treime la cel fix si internet, iar restul la gaz`, ne-a declarat Catalin Anton, directorul economic al Pay Trust S.R.L.
Un articol de: Paul Barbu
Integral in Gandul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...