Ca sa primiti inapoi taxa de prima inmatriculare, trebuie urmati obligatoriu doi pasi: plangerea la Administratia Financiara si apoi chemarea in judecata, noteaza Evenimentul Zilei. Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, in urma careia firma Magura Impex a primit inapoi banii de pe taxa.
Cu toate acestea, cel putin cateva zeci de romani au esuat in aceasta incercare pentru ca nu au stiut care sunt etapele de urmat.
Primul pas este trimiterea la Administratia Financiara de pe raza locului de domiciliu a unei plangeri prealabile prin care se solicita restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. In termen de 30 de zile, Administratia Financiara este obligata, potrivit Codului Fiscal, sa raspunda daca este de acord sau nu cu cererea de restituire.
Daca nu ati primit niciun raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este negativ, si de fiecare data este, puteti trece la pasul al doilea: chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.
Atentie, insa: cererile de chemare in judecata a Administratiilor Finantelor Publice se depun doar la Sectiile Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal! Numeroase persoane au depus cereri la Tribunalele Comerciale, dar cererile lor au fost respinse ca fiind gresit indreptate. Nu au avut castig de cauza nici cei care au chemat in judecata Administratiile Finantelor fara a depune plangerile prealabile, sarind deci peste pasul intai.
Pasii care trebuie urmati
1. Plangere la Administratia Financiara de la domiciliu, prin care se cere restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. Daca n-ati primit raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este nefavorabil, urmeaza pasul al doilea:
2. Chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.
Un articol de Mihai Soica
Sursa: Evenimentul Zilei
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...